Hirdetés
Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Amikor valakire azt mondják, a jövő nagy reménysége, viszonylag nehéz megmondani, mikor váltja be a jóslatokat és bontakozik ki a tehetsége. Főleg tinédzsereknél óvatos az ember, hiszen az utánpótlássikerek után gyakran adódik nehézség a felnőttmezőnybe való átmenettel. Jackl Vivien és edzője, Kocsis Márta valószínű hírből sem hallott ezekről a nehézségekről, a 15 éves úszó serdülőkora ellenére berobbant a felnőttek közé. Olyannyira, hogy az úszótársadalom az egész világon felkapta a fejét arra az időre, amit a fiatal versenyző az országos bajnokságon elért.

A tatabányai lány négyévesen tanult meg úszni, attól az edzőtől, akivel azóta elválaszthatatlanok. Vivien jelenleg kilencedik osztályos (elsős gimnazista), kitűnő tanuló, és még nem magántanuló, vagyis a kemény edzések mellett napi szinten részt vesz az iskolai órákon is, ha épp nem a világ meghódításán dolgozik a medencében. Április 11-én a Duna Arénában, az úszó országos bajnokságon 400 méter vegyesen 4:34,96-os idővel úgy győzött, hogy csaknem 4 másodperccel úszott jobbat az olimpiai szintnél, 6 másodperccel megjavította egyéni legjobbját – amit tavaly ért el a junior Európa-bajnoki aranyéremmel –, mellesleg ideje junior Európa-csúcs és a felnőtt-világranglista második legjobbja. Teljesítményével mindenkit meglepett, még önmagát és edzőjét is.

– Talán tavaly december körül kezdtem el azon gondolkodni, hogy lehet, meg tudom úszni a szintidőt Párizsra, de az olimpiát tekintve a fő célom a 2028-as Los Angeles-i játékok volt, úgy számoltuk, akkorra érhetek be igazán. Őszintén szólva egyáltalán nem számítottunk rá és nem is terveztük, hogy ennyire jó időt fogok most úszni. Úgy voltunk az edzőmmel, Kocsis Mártával, hogy próbáljuk meg most elérni a szintet, ha nem sikerül, akkor sincs gond, fiatal vagyok, lesz még lehetőségem.

Azt mondja, a felkészülés alatt azért már voltak előjelei annak, hogy korábban is teljesíthető az országos bajnokságon a kvótát jelentő idő, ugyanakkor még a döntő alatt sem érezte, hogy másodpercekkel jobbat úszik majd.

Korábban írtuk

– Eleve edzőtáborból érkeztem, három hetet töltöttünk Tenerifén, egy hetet pedig Zalaegerszegen. A felkészülés nagyon jól ment, számítottam rá, hogy elérem a párizsi kijutást jelentő szintet. A 400 vegyes döntőjére próbáltam úgy odaállni, ha már itt vagyok, bármi lesz is, megpróbálom a legjobb formámat hozni és mindent kiadni magamból. Igazság szerint még a versenyszám alatt sem éreztem, mennyire jó lesz az idő. Amikor ráfordultam a gyorsra, valójában egy dolog volt a fejemben, érjem már el végre a falat, ezért azt mondtam magamnak, itt vagyok a végén, még megnyomom, amennyire tudom, szóval rákapcsoltam.

A rákapcsolás annyira jól sikerül, hogy egyszerre több rekordot is megdöntött. Jackl Vivien szerint segítséget jelentett, hogy sokakkal ellentétben a kvótaharc nem nehezedett rá teherként, tudta, neki még adódik lehetősége, nem úgy, mint azoknak a versenyzőknek, akik utolsó olimpiájukra készülnek. Az ob-n egyébként megelőzte a világbajnok Kapás Boglárkát, a kvótáért még harcban lévő Európa-bajnok, Mihályvári-Farkas Viktóriát (aki az előző, tokiói olimpián hatodik volt ebben a számban), valamint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát. Teljesítményével bekerült a júniusi belgrádi Európa-bajnokságon induló magyar csapatba is, 400 vegyesen és 1500 méter gyorson áll rajtkőre.

Jackl Vivien esetében még csak most kezdődik az olimpiai felkészülés, bár korábban is látszott, a szintidő összejöhet, erre az évre mégsem Párizst és az ötkarikás játékokat tekintették a kiemelt eseménynek, és a formaidőzítést is másként határozták meg. Most szükséges egy kis újratervezés, mert az útvonal megváltozott.

– Mivel még mindig csak a serdülő korosztályhoz tartozom, eddig a junior Európa-bajnokságot tekintettük az idei év fő versenyének. Az edzőmmel még át kell hogy beszéljük, mennyit változott az eredeti terv, mikorra időzítsük a csúcsformát. Nagy valószínűséggel áthelyeződik a hangsúly Párizsra. Nagyon remélem, hogy tudok még javítani az időmön, mert szeretnék döntőt úszni az olimpián; meglátjuk ehhez, milyen eredmény szükséges. Azon leszek az előttünk álló felkészülés alatt, hogy sikerüljön.

Itt azért csendben megjegyezzük, Jackl Viviené a világ idei második legjobb időeredménye, amivel a februári dohai világbajnokságon győzött volna. Ha a következő hónapokban tovább javul – szorgalmát és eltökéltségét látva ez nem kérdés –, akkor a döntőbe jutásnál nagyobb célokat is kitűzhetne. Sokan éremesélyesként emlegetik, nem csak a hazai szakemberek, de a fiatal úszó inkább visszafogottabb marad. Bár eddig minden részcélját elérte, amit a pályafutása alatt meghatározott, azt nem hagyja, hogy a külső hatások befolyásolják.

– Próbálom a helyén kezelni, ami velem történik, szeretnék továbbra is a földön maradni és csak a sporttal kapcsolatos dolgokra figyelni, vagyis készülök tovább, beleteszem azt a munkát, ami szükséges, és a külső körülményeket elengedem. Minden cél, amit magam elé tűztem ki az úton – akár az utánpótlás nemzetközi éremszerzések, országos bajnokságok, akár a felnőttek között világversenyen döntőt úszni –, az olimpia felé vezetett, hogy megvalósítsam egyszer a legfőbb álmom, és aranyérmet nyerjek. Néha furcsa érzés, és talán nehéz is felfogni, hogy ilyen fiatalon már ennyi minden sikerült, ugyanakkor nekem elég motivációt ad a jövőre nézve az, hogy folyamatosan fejlődjek, egyre jobb legyek és javítsak az időmön.

A fiatal lányt nem véletlenül hasonlítják minden idők legjobb úszónőjéhez, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinához. Még 2021-ben, az országos bajnokságon, 13 évesen döntötte meg a legenda évtizedekig fennálló korosztályos rekordját. Egerszegi 1987-ben 400 méter vegyesen 4:52,43-as időt úszott, három éve Jackl Vivien ezen javított hat másodpercet, 4:46,47-es eredményével már akkor felhívta magára a figyelmet. Egerszegi a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjeként – 14 évesen – vett részt a szöuli olimpián, ahol előbb 100 méter háton második lett, majd 200-on megszerezte első aranyérmét – 400 vegyesen négy évvel később Barcelonában győzött. Jackl Vivien a magyar kvótások között szintén a legfiatalabb, szintén első olimpiájára készül, és nem is folytatjuk a mondatot… Egyébként inkább visszautasítja az „új Egerszegi” címet.

– Tényleg nagyon megtisztelő számomra, hogy hozzá hasonlítanak. El sem tudom mondani, mennyire sokat jelent nekem, viszont néha érzem a súlyát is. Az összehasonlítással ugyanis azt is elvárják, hogy olyan eredményes legyek, mint ő. Ugyanakkor én nem hiszem, hogy valaha valaki Egerszegi Krisztina nyomába tudna érni, és nekem nincs is ilyen célom.

Jackl Vivien fejlődése töretlen, sorra dönti a rekordokat, évről évre látványos javulást mutat. Azt már határozottan kijelentette, számára rég eldőlt: a 400 méter vegyes a fő száma. Megjósolhatatlan, mire lehet képes a jövőben. Időeredménye alapján, alig három hónap múlva, 15 évesen még fényesebben ragyoghat a fiatal csillag.