Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

Gyulai Márton, az atlétikai vébét szervező cég vezérigazgató-helyettese és Árvai Péter, a kivitelező konzorcium projektvezetője osztotta meg a legfontosabb és legérdekesebb információkat a világverseny helyszínéről. Ahogy elhangzott, lehet vitatkozni azon, melyik a legszebb része Nemzeti Atlétikai Központnak, de javaslatot nem tudnának tenni, mert mindegyik csodás. A kétórás bejárás után elmondható, mindez nem túlzás, hiszen a világ harmadik legnagyobb sporteseményéhez illő, impozáns létesítmény épült. A három éve még lepusztult és kihalt területre nemcsak egy sportstadion került, hanem új városrész jött létre.

A stadionba három nagy méretű töltőlépcsőn lehet bejutni. A média munkatársai már itt megtudhatták, hogy 18 nemzetközi tévétársaság tudósít majd élőben a helyszínről, kétszáz konténer áll rendelkezésükre, és munkájukat négyszázan segítik, hogy a budapesti atlétikai világbajnokságot egymilliárd ember kísérhesse figyelemmel televízión. A helyszínre a vébé kilenc napja alatt négyszázezer embert várnak, és 203 országból kétezer-ötszáz atléta nevezett a világbajnokságra.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

„…honnan is tudhatnád, E káprázatos helyen mennyi csoda várhat rád? / De ha egyszer átlépsz a bejáratán / Az ámulattól eltátod a szád”

A Hungária együttes slágerének sorai ugorhatnak be, amikor az ember belép a létesítménybe, és elé tárul a versenypálya, illetve a lelátó látványa. Érdekes bele­gondolni, hogy amikor a most még üres stadion bő három hónap múlva megtelik élettel, milyen hangulat lesz majd a pályán, ahol a világ legjobbjai állnak rajthoz. Ha a vb-lázat még nem is érezni, a rekortán új illatát igen. A pálya borítása egyedülálló hazánkban, az olimpián használt Mondo burkolattal még nem lehetett találkozni Magyarországon. Az atléták körében közkedvelt, nagyon gyors, így több rekordra is számítani lehet.

Korábban írtuk

A szokásos nyolc helyett kilencsávos versenykört létesítettek – ha valamilyen okból többen szerepelnének a futásnál, nem okoz majd problémát. A nagyobb ív pedig nagyobb tempót is hozhat. Az egész versenypálya alapos számítások után valósult meg és lett aszimmetrikus, testközelbe hozva a nézőkhöz a versenyt. A szó szoros értelmében: annyira közel került egymáshoz a lelátó és a pálya, hogy kipróbálva az első sorokat olyan érzés, mintha a néző szinte a versenyzők mellett ülne; a megoldás világviszonylatban igen ritka.

Az egész stadion kialakítására jellemző, hogy minden pontjáról tökéletesen átlátni a több helyszínen egy időben zajló eseményeket. A síkfutás rajtjához LED-alagúton keresztül érkeznek majd az atléták, látványos bemutatás keretében. Gyulai Márton nem mondta el, hogy az ügyességi számok versenyzőinél milyen megoldást alkalmaznak majd, mindössze annyit árult el, hogy ötletüket a nemzetközi szövetség kifejezetten kreatívnak minősítette. Szintén praktikus megoldás, hogy a fotósoknak 70 centiméter mély árkot hoztak létre a lelátó előtt, így biztos nem zavarják a kilátásban a nézőket.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

És ha már számolgatás, a napsugarak szögét is tanulmányozták, és az atlétikai versenyprogramot úgy dolgozták ki, hogy a napfény minél kevésbé zavarja a versenyzőket. Ugyanez igaz a szélre is, figyelembe vették a Budapesten uralkodó észak–déli szélirányt; igyekeznek az atlétákat ezzel is segíteni, Gyulai Márton megfogalmazása szerint a futók kaphatnak egy kis hátszelet, és a diszkoszvetőknek is segítségükre lehet, mintegy „frizbizve” a diszkosszal.

Az épületben egy fedett, hatsávos, százméteres bemelegítő futópálya is helyet kapott, szintén a legmagasabb színvonalú borítással; elmondható, hogy az országban nincs még egy ilyen futófolyosó. Kozák Luca Európa-bajnoki ezüst­érmes gátfutó egyébként már tesztelte is. Egyedülálló a VIP-részleg megoldása is az épületen belül, a plafont a futópálya mintájára tervezték, a sávokat számok jelölik.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Az éremátadás a korábbi gyakorlattal ellentétben nem a versenypályán történik majd, hanem a 49 versenyszám eredményhirdetését a stadionon kívül, a Medálplázának elnevezett területen, az esti program előtt bonyolítják le, így a több ezer érkező néző itt is közelről láthatja a világ legjobbjait.

A bejárás során átsétálhattunk az elképesztő panorámát nyújtó, 168 méter hosszú és 65 méter magas Robinson hídon, ami Csepelt és Ferencvárost köti össze, míg az atlétikai világbajnokság alatt a bemelegítőpályát (edzőközpontot) és a versenyhelyszínt. Az atlétákat elektromos golfkocsik szállítják majd. Gyulai Márton ezt külön büszkeségnek nevezte, mert a többi világbajnokságnál ez a közelség nem jellemző.

Jelenleg 35 ezer fő befogadására alkalmas a stadion, amit majd 15 ezresre bontanak vissza, az ideiglenes nézőtér helyét panoráma-futókör veszi át a világbajnokság után, ami Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint Európa legszebbje lesz, és bárki használhatja, ahogy a 10,5 hektáros zöld sportparkot is. A vb-helyszín júniusra lesz kész, és július 7–9. között a magyar bajnokság megrendezésével debütál. Az első közép-európai atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezi meg Budapest.