A nemzeti csapat péntek óta edzőtáborozott Szombathelyen – ahol vasárnap majd az olaszokat fogadja a második fordulóban –, és szerda hajnalban, Bécsből utazott el Izlandra. Az eddig csupán két Eb-n szerepelt és a kontinenstornákon még nyeretlen szigetországiak tavaly nyáron Kecskeméten jártak egy felkészülési tornán, és 73-69-re kikaptak Keller Ákoséktól. Az azt megelőző három egymás elleni meccsből kétszer nyertek, egyszer pedig kikaptak a magyarok.

Hirdetés

A nemzetközi szövetség rangsorában Gasper Okorn szövetségi kapitány együttese a 43., az izlandi pedig a 48. helyen áll.

Az ötödik csata Hanga Ádám és Golomán György jóvoltából 0-6-tal rajtolt a Laugardalshöllben, a nagy tempóban rohamozó hazaiak 14-13-nál vezettek először. A folytatásban a vendégek Vojvoda Dávid és Benke Szilárd révén ellensúlyozták a lendületes izlandi betöréseket, és kiegyenlítetté vált a játék, hol az egyik, hol a másik csapat volt egy-két ponttal előrébb. A nagyszünetben 33-37 volt az állás.

Térfélcsere után Golomán egymás után öt pontot szerzett, Perl Zoltán is belelendült, és a 25. percben minden addiginál nagyobb, kilencpontos különbség alakult ki. A túloldalon azonban a társak is feljavultak a 216 centis Tryggvi Hlinason mellé, így az utolsó játékrész 49-51-ről indult. A házigazdák egy 21-3-as rohammal zárkóztak fel, majd vették át ismét a vezetést (61-52), miközben a magyarok az egyéni megmozdulásokat erőltették, és alig tudtak tiszta dobóhelyzetet kialakítani. Az Okorn-gárda négy és fél percig nem talált a gyűrűbe, aztán három pontra feljött. A hajrá viszont ismét az izlandiaknak sikerült jobban, így a gyengén büntetőző magyarok kellemetlen vereséggel kezdték meg az Eb-selejtezőt.

Korábban írtuk

Gasper Okorn azzal kezdte a mérkőzés utáni nyilatkozatát, hogy a harmadik negyed végéig azt tette a csapat, amit kell, és kontrollálta a meccset.

„A türelmetlen játék és túl gyors döntések miatt kilencpontos előnyből kilencpontos hátrány lett, és a hazaiak agresszív stílusára nem volt válaszunk. Buta hibákat követtünk el, a hajrában három esélyünk is volt arra, hogy megváltoztassuk a mérkőzés menetét, de nem sikerült. Nem történt tragédia, de nem ezért jöttünk ide. A folytatásban már az olaszokra koncentrálunk” – jelentette ki a decemberben kinevezett szlovén tréner.

Keller Ákos szerint a csapat tudta, hogy nehéz dolga lesz, de felkészültek, és a meccs nagy részében mindent jól csináltak.

„Az utolsó negyedben sajnos átvettük az izlandiak ritmusát, a kelleténél gyorsabban akartunk játszani, és elvesztettük a saját ritmusunkat. Nincs más hátra, készülünk a vasárnapi meccsre” – tette hozzá a Falco centere.

A válogatott vasárnap fogadja Szombathelyen az olasz együttest. A kvartett negyedik tagja Törökország. A négyesből az első három jut ki az Eb-re.

A 42. kontinenstornára 2025. augusztus 27. és szeptember 14. között kerül sor Rigában, Tamperében, Limasszolban és Katowicében. A kieséses szakasznak Lettország ad majd otthont.


Eredmény:
1. forduló, B csoport:
Izland-Magyarország 70-65 (16-19, 17-18, 16-14, 21-14)
Pontszerzők: Hermannsson 17, Hlinason 14, Fridriksson 13, Palsson 11, Gudmundsson 7, Steinarsson 4, Acox 2, Gunnarsson 2, illetve Perl 12, Golomán 12, Keller 9, Vojvoda 8, Hanga 7, Váradi 7, Benke 5, Tóth 3, Hopkins 2