A tavalyi Európa-bajnokságon negyedik magyar csapat a csütörtöki nyitányon 67-55-re kikapott Kanadától, a japánok viszont már félig a zsebükben érezhették a párizsi repülőjegyet, mivel a nyitónapon 86-75-re verték a spanyolokat.

Hirdetés

Statisztikai szempontból Székely Norbert szövetségi kapitány együttese mellett szólt, hogy az ázsiaiak 1992 óta nem nyertek egymás után kétszer nagy nemzetközi tornán. Intő jel lehetett ugyanakkor, hogy a vendégek utóbbi három olimpiai kvalifikációs mérkőzésükből kétszer 80 pont felett dobtak, a spanyoloknak pedig 15 (!) triplát szórtak be. A magyarok olimpiai selejtezőn még sosem vesztettek kétszer egymás után.

A nemzetközi szövetség (FIBA) statisztikája alapján a két csapat eddig egyszer, az 1998-as világbajnokság 9. helyéért vívott meccsen találkozott, s akkor az ellenfél nyert 108-82-re.

A soproni csatában 0-9-nél találtak be először a hazaiak a Törökországban légióskodó Kiss Virág révén, majd a második vendégtripla után tízpontos különbség alakult ki (2-12). Ekkor beindult a 208 centijével a palánk alatt – főként az alacsony ázsiaiak ellen – egyeduralkodónak számító Határ Bernadett, Dombai Réka hármast dobott, és nemsokára 11-14 állt az eredményjelzőn.

Korábban írtuk

Újabb 8-0-s japán roham következett, és megint tíz pontra meglépett az olimpiai ezüstérmes ellenfél. A folytatásban sorra maradtak ki mindkét oldalon a helyzetek, így maradt a japán előny, némi vigaszt az jelentett, hogy a Sopronból Spanyolországba szerződött Határ – a mezőny legjobbjaként – megszerezte 11. pontját. Ismét Dombai pillanatai következtek: duplát dobott, büntetőt harcolt ki, majd egy triplával kiegyenlített, így a nagyszünetben 32-32 volt az állás.

Az első félidőben az ellenfél önmagához képest gyengén dobta a hármasokat (16 kísérletből 4 esett be), a lepattanózásban pedig egyértelmű magyar fölény mutatkozott (25-15).

Térfélcsere után fülsiketítő hangorkán fogadta, hogy először vezetett Székely Norbert szövetségi kapitány együttese (37-35), a japánok pedig kissé megzavarodtak a tetemes előny eltűnése miatt. Igazi „nyílt sisakos” ütközet alakult ki, a magyarok szinte önkívületben csúsztak-másztak minden labdáért, közben a hatszoros Ázsia-bajnok egyre többet rontott. Juhász Dorka ellenállhatatlan volt a palánk alatt, az utolsó szakasz 53-48-ról indult. Ez egy 7-0-s japán sorozattal kezdődött, de két perccel később, a csapatkapitány Dubei Debóra 12. pontjával már 60-55-öt mutatott az eredményjelző. Szemet gyönyörködtető magyar kosarak születtek Határ és Dubei elképesztő megoldásai révén, és hatpontos előnyben már elérhető közelségben volt a siker (69-63). A fáradhatatlan ellenfél azonban nem adta fel, két perccel a vége előtt 73-73 volt az állás. Juhász triplát, Lelik büntetőt dobott (77-73), és innen már nem volt kérdéses, hogy melyik csapat nyer.

Két forduló után mind a négy gárda 1/1-es győzelmi mérleggel áll a kvalifikációs csoportban, így a három továbbjutó hely sorsa vasárnap dől el, amikor a magyarok Spanyolországgal csapnak össze.