Fotó: MTI/Kovács Tamás
Az összetett gyõztes ausztrál Boyd Exell (k), a második helyezett holland Bram Chardon (b) és a harmadik helyezett amerikai Chester Weber (j) a négyesfogathajtó-világbajnokság záróceremóniáján Szilvásváradon 2024. szeptember 8-án.
Hirdetés

„Lovakról beszélni nemes dolog, hiszen a lovaink hoztak bennünket ide, a Kárpát-medencébe, ahol otthonra találtunk, és hazát teremtettünk magunknak. Amikor több mint 1100 éve idejöttünk, már egy évezredes állattartó kultúra volt mögöttünk” – kezdte beszédét Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint a lovak mellett a sport is évezredek óta elválaszthatatlanul hozzátartozik az emberhez.

A magyar szövetség korábbi elnöke kifejtette, a Kincsem Nemzeti Lovas Program keretében 2018-ban átadott és a világbajnokságnak is otthonául szolgáló komplexum Európa-szerte ismertté vált. Úgy vélte, a világ azon versenypályáinak egyike, amely minden lovas szakágat egy helyen tud kiszolgálni. Farkas a Lipicai Lovasközpont névadó lófajtájával kapcsolatban kijelentette, intelligenciájával, kitartásával és mindenekelőtt nagyszerű teljesítményével kitűnik társai közül.

„Az elmúlt napok eseményeit látva nem túlzás azt állítani, hogy a világbajnoksággal a négyesfogathajtás újra hazatért. Kevés olyan sportág van ugyanis a világban, amely ennyire szorosan kötődik a magyar lovas hagyományokhoz, a lovas innovációhoz, a lovas kultúrához. A fogathajtó szakág királykategóriájában a rajthoz állók többsége a lószerszámoktól a hajtóstílusig a magyar mintát is követi. Magának a sportágnak a megteremtésében is úttörők és sokáig világszerte utánzott, iskolateremtő mesterek voltunk” – mondta a parlamenti államtitkár.

Farkas Sándor méltatta a negyven évvel ezelőtti, ugyancsak szilvásváradi magyar vb-t és annak magyar hőseit, majd azzal zárta szavait, hogy „a lovassport, a lótenyészés nemzeti kincsünk és büszkeségünk, a mögöttünk hagyott napok pedig ezt az örökséget mutatták be méltó módon országnak és világnak”.

Korábban írtuk

„Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy közel egy hétig ismét Szilvásváradra figyelt a fogatvilág. Kijelenthetem, hogy a nemzetközi fogathajtó társadalom mindig számíthat a magyar lovasbarátok támogatására, hiszen a fogathajtás Magyarországon itthon van” – mondta záróbeszédében a százéves fennállását ünneplő Magyar Lovassport Szövetség elnöke, a kettesfogathajtásban 12-szeres világbajnok Lázár Vilmos, aki megköszönte a magyar kormánynak és a Nemzetközi Lovasszövetségnek (FEI) a bizalmat és a támogatást.

Cseri Dávid, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója kifejtette, a Bükk ölelésében fekvő településen összesen ötvenezer embert láttak vendégül, sokan visszatértek azok közül, akik 1984-ben is jelen voltak. Meglátása szerint akkor sokan döntötték el, hogy az életüket a lónak szentelik és ha csak egyetlen ember most is így dönt, akkor már megérte ezt a vb-t megrendezni.

„Érmek helyett most lehetőséget kaptunk, hogy a magyar fogathajtás visszatérjen az őt megillető helyre” – zárta beszédét a versenyigazgató.

Joaquin Medina Garcia, a FEI (Fédération Equestre Internationale – Nemzetközi Lovassport Szövetség) fogathajtó bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, nagyfokú sportszerűséget, tiszta sportot és a lovak iránti tiszteletet látott, melyek meghatározzák ezt a sportágat.

„Nagy öröm volt látni, hogy a negyven évvel ezelőtti vb történelme hozzájárult ahhoz, hogy évtizedekkel később Szilvásvárad újra otthont adjon egy világbajnokságnak” – jelentette ki a spanyol sportvezető, aki méltatta a magyarok elkötelezettségét és vendégszeretetét.

A másfél órás program során a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekara és a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály is szórakoztatta a majdnem telt házas Lipicai Lovasközpont közönségét, amely hatalmas tapssal jutalmazta a Herendi porcelánnal gazdagodott egyéni és csapatverseny dobogósainak tiszteletkörét.