Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Szabó Tünde a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) megalapításának egyéves évfordulója alkalmából rendezett szerda esti budapesti gálán közölte: a magyar kormány 2010-ben nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a sportot, felismerve közösségteremtő erejét és világszerte egyre növekvő szerepét.

Hozzátette: a kiemelt nemzetközi sportesemények megrendezésének számos pozitív hatása van. Ezek között említette, hogy javítja a foglalkoztatottságot, élénkíti a turizmust, egy-egy esemény hatására megnő a fiatalok érdeklődése az adott sportág iránt, növekszik és erősödik az utánpótlásbázis, de a sporteseményeknek kiemelkedő szerepe van az országimázs építésében és a sportdiplomácia erősítésében is.

„A rendezés odafigyelést és komoly szakértelmet kíván, nagy tapasztalatot és kitartó munkát igényel, ezért a nemzetközi sportesemények lebonyolításának további fejlesztése és összefogása érdekében pontosan egy éve hoztuk létre a Nemzeti Sportügynökséget” – mondta Szabó Tünde, aki utalt rá, hogy az NSÜ által rendezett első sportesemény az áprilisi, budapesti asztalitenisz-világbajnokság volt, majd a női vízilabda világliga döntője, a junior úszó-vb, továbbá a öttusa- és laser run-vb következett a sorban.

Az államtitkár kiemelte, hogy ezek lebonyolításáról a külföldi sportolók és sportvezetők is elismerően, pozitívan nyilatkoztak, ezért azok Magyarország jó hírét vitték el a világba.

„Tudják, hogy Magyarország felkészült rendező, ahol odafigyelnek arra, hogy a sportolók és felkészítőik a legjobb körülmények között legyenek, hogy a szurkolókat vendégszeretettel és kiváló szolgáltatásokkal fogadják, és a média képviselőit is teljes mértékben kiszolgálják” – jelentette ki az Szabó Tünde.

Közölte: a 2020-as nemzetközi versenynaptár is tele van magyar rendezésű kiemelt sporteseményekkel. Példaként a januári vízilabda Európa-bajnokságot, a tenisz Fed Kupa áprilisi döntőjét, a Giro d’Italia kerékpáros körverseny májusi magyarországi rajtját, valamint az ugyancsak májusi úszó Eb-t említette.

Nagy Zsigmond, az NSÜ ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Sportügynökség célkitűzése a magyar sport szolgálata.

„A következő lépésünk egy olyan szakmai tudásbázis létrehozása, amellyel az egész magyar sport gazdagodik, és egy igazi, hosszú távú, profi szervezet jön létre” – mondta az ügyvezető igazgató, aki ígéretet tett arra, hogy a 2020-as eseményeket, így a Giro d’Italiát, az úszó és a vízilabda Eb-t, a tenisz Fed Kupát, valamint a karate Eb-t is a legmagasabb szinten, egyben a magyar emberek örömére fogják megrendezni.

A gála keretében bemutatták az NSÜ nagyköveteit, Kovács Ágnes úszó, Kiss Gergely vízilabdázó, Kovács István ökölvívó olimpiai bajnokot, valamint Temesvári Andrea korábbi teniszezőt, a Roland Garros páros bajnokát.