Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A Százak Tanácsa – nem pusztán élsportoló, de művész, tanár, orvos, tudós, egyházi főméltóságokat viselő tagjaink is – mindig kiállt a fiatalok iskolai testnevelése, az egészséges életmódra nevelés, a sportoló nemzet megteremtése érdekében, helyeseljük a sportpályák, korszerű stadionok létesítését, a közösségteremtő, a nézőket valóban élményekben részesítő, a családok számára is kulturált szórakozást biztosító hazai és világversenyek rendezését.

Aggasztónak tartjuk azonban, hogy az új létesitményekben a szabadidősport ritkábban talál otthont, hogy sportegyesületeink játékosvásárokat rendeznek, hogy megfeleljenek az angol-német-spanyol-amerikai, újabban kínai és arab sportkereskedők által diktált divatoknak, s kevés figyelem jut milliók testedzésére, pedig közös célunk, hogy minél többen sportoljanak. Felháborító a labdarugó mérkőzéseken a közönség egy részének trágársága, sportemberhez, sportbaráthoz méltatlan viselkedése. Ez ugyanolyan szégyenletes, mint a mosdatlan szájú politikai aktivistaként ismertté vált „trágárka”, vagy a világon élő minden magyar gyönyörű, méltóságot sugárzó otthonában, a Magyar Országházban trágár feliratot mutogató független országgyűlési képviselő viselkedése. Ha ezt az „őszödi beszéd” stílust a Magyar Országgyűlésben, politikai összejöveteleken, sportpályáinkon, televíziós műsorokban elfogadjuk, következmények nélkül hagyjuk, ha iskoláink, tanfelügyelőink, minisztereink szemüket, fülüket befogják, velünk együtt pusztán fejüket csóválják, tettesek leszünk a jövő elzüllesztésében.

A történelem hiába tanít arra, hogy az értékeket soha nem szabad cserben hagynunk, ha már az értékek, így a normális emberi magatartás, helyes viselkedés meghatározásában sem értünk egyet. A népek nagy versenyében megmaradni nem jog, hanem erő kérdése, elsősorban szellemi és lelki erőé.

Nemzetünk lelkierejét, az összetartozás, a becsületes küzdelemben szerzett győzelem örömét újkori történelmünk nehéz éveiben is nagyrészt a sport közösségformáló ereje adta, s adja ma is. Hazánk a világ legnagyobb sportnemzetei között van, népessége arányában a világon a legnagyobb. Ehhez méltóan kellene viselkedni mindig, mindenütt, mindenkinek.

2019. november 4.
dr. Szijártó István, a Százak Tanácsa ügyvivő elnöke