Fotó: MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Nem csak Andrásfi Tibor kötélidegei gyengültek meg a nap végére. A 24 éves vívó elképesztő menetelés végén, rendkívül kiélezett asszókkal, sokszor hátrányból fordítva, igazi harcosként, a küzdelmet egy pillanatra sem feladva, emellett higgadtan, fegyelmezetten vívva jutott el az elődöntőig. A dráma innen kezdődött, az utolsó másodpercben még egyenlített, visszahozta az esélyt, de végül ráadástussal lemaradt a fináléról.

A bronzmeccsen még kegyetlenebb forgatókönyv érvényesült. Hihetetlen önuralomra volt szüksége, hogy ellenfele támadásait – és itt nem csak a vívásra gondolunk – hárítani tudja. A türelemjátékot és az idegek harcát úgy tűnt, megnyerheti a fiatal magyar párbajtőröző, megint hosszabbításig jutott. Itt egyik pillanatban az egyiptomi, a másikban a magyar került nyerő helyzetbe, volt olyan, amikor a bronzérmet már félig a kezében érezhette, de a végén nem Andrásfi örülhetett. Két ilyen párharc után is higgadtan értékelt az elveszített éremcsata után, bár belül valószínűleg forrnak az indulatai.

– Nagyon csalódott vagyok és nem is szeretnék belegondolni, hogy milyen két lehetőség csúszott ki a kezemből. Éremért jöttem. Azt mondtam az elődöntő után, hogy nagyon kevésen múlt, itt még kevesebben, annyira, hogy volt egy olyan pillanat, amikor azt hittem, megnyertem és megadják a tusomat, mert nem hallottam, hogy álljt mondott volna a zsűri. Keserű lett a nap vége, bízom benne, hogy pár nap elteltével jobban tudom értékelni, mert egyébként nagyon jó tapasztalat volt az olimpia és jól éreztem magam, jó volt ennyi ember előtt vívni, de az, amiért jöttem, végül nem sikerült. És az a fájó, hogy ilyen kevésen múlt kétszer. Vissza kell mennem a szállásra lenyugodni és átgondolni a napot.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mohamed el-Szajed nem csak a vívótudását vetette be, igazán idegesítő ellenfélnek bizonyult. Az egyiptomi egyébként a győzelmi pillanatában bemutatott egy Cristiano Ronaldo-féle gólörömet is, de nem értékelte a közönség, és fütyüléssel adta a vívó tudtára nemtetszését.

Korábban írtuk

– Mindent megpróbált, hogy kizökkenthessen, annyira nem sikerült neki, mint ahogy tervezte. Tényleg minden hájjal megkent ellenfél és a sportszerűség határán táncol sokszor. Nem a legszimpatikusabb, finoman fogalmazva, de próbáltam ezt kizárni és csak arra koncentrálni, hogy én adjam neki a következő tust vagy a hosszabbításban ezt az egy tust.

A pénteki csapatversenyre Andrásfi szerint mindegyik párbajtőröző – Siklósi Gergely és Koch Máté – összeszedi magát.

– Senki sem lehet az egyénivel maradéktalanul elégedett, bízom benne, mindenki harapni fog, mert éremért jöttünk, remélem, el tudjuk érni azt, ami az egyéniben nem sikerült.