A Simon Béla, Juhász Adrián duó – Kolláth Vandával kiegészülve – aranyérmet szerzett a kormányos kettesek pénteki döntőjében a floridai Sarasota-Bradentonban zajló evezős világbajnokságon.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A kormányos nélküli kettesek között tavaly Európa-bajnok és olimpiai kilencedik Juhász, Simon kettős egy-egy olasz, német, brit, ausztrál és spanyol riválissal csapott össze a fináléban, s nagyszerű hajrájának köszönheti a győzelmét, miután féltávnál még csak negyedik volt – a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján.
    
A legjobban az ausztrálok kezdtek, akik aztán egészen a végéig az élen is álltak, de elfáradtak, s az erejüket jól beosztó magyarok az utolsó métereken lehajrázták őket. Harmadikként a németek egysége érkezett a célba.
    
Juhász Adrián 27 éves, Simon Béla pedig 29, mindketten a Pénzügyőr SE versenyzői.
      
Ez a magyar evezőssport negyedik világbajnoki elsősége, de az első 2005 óta, amikor a Varga Tamás, Hirling Zsolt duó könnyűsúlyú kétpárban lett első. A kormányos kettes szám nem szerepel az olimpiai programban.
       
Érdekesség, hogy a döntős mezőnyben egyedül a magyarok kormányosa volt női versenyző. 
    
A pénteki versenynapon további három magyar egység a B fináléban szállt vízre, közülük a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben érdekelt Szigeti Roland és Forrai Dávid teljesített a legjobban, ugyanis megnyerte futamát, így összesítésben a hetedik helyen végzett. A tavaly ezüstérmes Galambos Péter (könnyűsúlyú egypár), valamint a Fiala Balázs, Tamás Bence, Csiszár Péter és Krpesics Péter alkotta könnyűsúlyú négypár egyformán ötödikként ért célba a „kisdöntőben”, így a 11. helyen zárta a vb-t.
    
A magyar kvartettre vár még egy verseny vasárnap, a zárónapon, amikor könnyűsúlyú négyesben méreti meg magát. Ebben a számban éppen egy döntőnyi, azaz hat hajó nevezett.

Eredmény:
– férfi kormányos kettes:
1. Juhász Adrián, Simon Béla, kormányos: Kolláth Vanda (Magyarország) 6:54.800 perc
2. Angus Widdicombe, Darcy Wruck, k.: James Rook (Ausztrália) 6:56.600
3. Finn Schröder, Malte Grossmann, k.: Jonas Wiesen (Németország) 6:58.370

A korábbi világbajnokságok magyar érmesei:
• egypár: Ambrus Mariann egy ezüst (1975) és két bronz (1977, 1978), Sarlós Katalin egy bronz (1989)
• könnyűsúlyú egypár: Kokas Gergely egy bronz (1999), Galambos Péter két bronz (2010, 2013) és két ezüst (2012, 2016)
• kétpár: Haller Ákos, Pető Tibor két arany (2001, 2002)
• könnyűsúlyú kétpár: Varga Tamás, Hirling Zsolt egy arany (2005)

(MTI)