Fotó: Freschli József/MATSZ
Hirdetés

– A legtöbb sportoló álma, hogy egyszer hazai közönség előtt versenyezhessen. A pályafutása következő szakaszára nézve mennyit jelenthet, hogy a kontinenstornát idén Magyarország rendezi?

– A vágyaink között szerepelt, hogy 2017 után legyen még Európa-bajnokság hazánkban azért, hogy egyszer itthon, magyar közönség előtt mi is elindulhassunk. A csapat nevében is elmondhatom, óriási lendületet ad majd a pályafutásunknak a budapesti kontinenstorna. Egy álom válik valóra.

– Ha maradunk a jelenben, a budapesti Európa-bajnokságon szerezhetik meg az olimpiai kvótát is Párizsra. Ami pár éve még nagyon távolinak tűnt a kéziszercsapat számára, mennyire került elérhető közelségbe?

– Ahogy korábban Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának elnöke is említette, tavaly, a valenciai világbajnokságon látszódott először, hogy a párizsi kvótaszerzés elérhető cél lehet a csapatunk számára, még közelebb kerültünk hozzá azzal, amikor megtudtuk, hogy itthon, hazai közönség előtt, a budapesti Európa-bajnokságon érhetjük el az olimpiai indulást.

Korábban írtuk

Fotó: Freschli József/MATSZ

– Ahogy említette, már egy álmuk valóra válik azzal, hogy hazai környezetben versenyeznek, ugyanakkor az ötkarikás indulási jog megszerzése miatt még nagyobb a tét a kontinenstornán. Mekkora nyomás nehezedik a csapatra?

– A nyomás igazából még jobban összekovácsolja a csapatot. Sokat beszélgetünk egymással, biztatjuk egymást a lányokkal, ha bármi probléma felmerül, együtt megoldjuk. Azt mondhatom, az őszinte kommunikációnak is köszönhetően erős a csapategység. Természetesen érezzük a terhet a vállunkon, de az lesz a legnagyobb varázslat, ha ennek ellenére felszabadultan, élvezettel és sikeresen csináljuk végig ezt az Európa-bajnokságot.

– Érdekes, hogy a kommunikációt nevezte az egyik kulcsnak. Ha egy kicsit más sportág irányába tekintünk, azt láthatjuk, hogy a magyar nőivízilabda-válogatott a januári Európa-bajnokságon ötödik lett és nem szerezte meg a kvótát, de egy hónappal később eljutott a világbajnoki döntőig és biztosította szereplését a párizsi olimpián. A lányok ott is kiemelt szerepet tulajdonítottak az egymás közötti őszinte beszélgetéseknek.

– Elhiszem, hogy így van, hiszen nálunk is ezek a beszélgetések adnak plusz közös erőt. A helyzet is annyiban hasonló, hogy nálunk a tavalyi valenciai világbajnokságon volt esély kvótát szerezni, a remény és a vágy ugyan megvolt bennünk, de akkor még keveset voltunk együtt ahhoz, hogy sikerüljön. Mégis azt mondom, az egy évvel korábbi tapasztalat nagyon sokat segített, egységesebbek is lettünk. Míg korábban, akár a tavaly nem fogalmaztuk meg elvárásként, most egyértelműen a kvótaszerzést tűztük ki elérhető célnak, ami nagyobb felelősséget is jelent. Ugyanakkor csak saját magunkkal szeretnénk foglalkozni, a saját teljesítményünket szeretnénk túlszárnyalni. Próbálunk a csapattal egy burokban maradni, azon belül fejlődni, egymást erősíteni és támogatni. Nem másokhoz viszonyítva határozzuk meg magunkat.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

– Elhangzott az elvárások megfogalmazásánál, hogy két tiszta gyakorlattal lehet esély kvótát szerezni. Mellette már céloztak arra a csapattal, hogy varázslattal, bulival és ajándékkal is készülnek a magyar közönségnek. Elárulna pár részletet?

– Két gyakorlatot mutatunk be, az egyik az 5 karika, a másik pedig a 3 szalag 2 labda. Mindegyiket Deutsch-Lazsányi Erika koreografálta és alakította a képességeinkhez. Karikában kifejezetten a hazai közönségnek szeretnénk kedveskedni, ezért magyar előadót választottunk, Tóth Gabi slágere, a Szívbeemelő szólal majd meg úgy, ahogy még nem nem hallhatták – természetesen a gyakorlatunkhoz szabva. Azt gondolom, rendkívül hatásos lesz a Papp László Sportarénában. A szalag-labda gyakorlat reneszánsz stílussal kezdődik, kinyílik az ajtó és bevonulnak a bálterembe az emberek, majd jön a váltás egy erősebb virtusba, aztán következik Pinkkel a buli és a boldogság. Többet nem árulnék el, érdemes lesz megtekinteni a helyszínen.

Az együttes kéziszercsapat május 25-én, szombaton lép szőnyegre a 40. Európa-bajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában. A csapat tagjai: Hagymási Kíra, Jurca Lilla, Mészáros Mandula, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Urbán-Szabó Mónika, Farkas Júlia.