Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Bemutatták a győri rendezésű 14. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) fáklyáját.

A szervezők péntek esti közleménye szerint a fáklyát a készítő cég vezérigazgatója, Bogisich Ferenc és Pató Ferenc műszaki vezető prezentálta. Mint elmondták, alumínium ötvözetből készült, 650 milliméter magas, a teteje egy 160 milliméteres körbe helyezhető bele. A 2,3 kilogrammos tárgyat öt-hat látványterv közül választották ki, több hónapon keresztül készült, a működését pedig február óta folyamatosan tesztelték.

A bemutató mellett az ünnepségen megköszönték az eddigi munkát annak a mintegy 1700 önkéntesnek is, akik a versenyek megrendezését fogják segíteni.

„Azt kérem önöktől, hogy ez a lelkesedés tartson ki a rendezvény végéig, hiszen nagy feladatok várnak ránk. Egy felejthetetlen sporteseményt rendezünk ötven ország fiataljainak részvételével, miközben megmutathatjuk Győrt és a magyar kultúrát Európának” – idézte a kommüniké Borkai Zsolt polgármestert.

Az est folyamán elhangzott az EYOF hivatalos dala, a The Biebers együttes szerzeménye is.

A láng jövő szerdán Rómából érkezik, Borkai Zsolt mellett az EYOF sportági nagykövetei, köztük Berki Krisztián, Görbicz Anita, Jakabos Zsuzsanna, Karakas Hedvig és Pars Krisztián kísérik majd a győri Városháza elé, ahol az őrlángot elhelyezik.

A július 23. és 29. között sorra kerülő EYOF a 14 és 18 év közötti fiatalok seregszemléje, amelyen tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek. Ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak a győri eseményre. Magyarországot 152 sportoló képviseli, ami rekordnak számít.

MTI