Gareth Southgate szövetségi kapitány együttese a szerbek 1-0-ás legyőzésével kezdte az Eb-t, majd Dániával (1-1) és Szlovéniával (0-0) is döntetlent játszott. Az angol sajtó többször is megkérdőjelezte a csapat összeállítását – a szakvezető bevallotta, hogy az eddigi kísérletek részben kudarcot vallottak -, és a szurkolók is élesen bírálták a kedvencek enervált és gyakran ötlettelen támadójátékát.

Hirdetés

A 2020-ban ezüstérmes szigetországiak – akik sorozatban ötödször jutottak be az Eb kieséses szakaszába – várhatóan kezdőként vetik be a legutóbb remeklő Kobbie Mainoo-t, míg a várakozásoktól elmaradt Trent Alexander-Arnold és Conor Gallagher helye egyre kevésbé tűnik biztosnak. A kritikák ellenére Southgate aligha fog változtatni a Saka, Bellingham, Foden, Kane támadó formáción. A borúlátóbb angol lapok már a szakvezető utolsó meccseként emlegetik a vasárnapi nyolcaddöntőt.

A szlovákok ugyanakkor az Eb első meglepetését szolgáltatták a világranglistán 42 hellyel előrébb rangsorolt belgák 1-0-ás legyőzésével – aztán jött a 2-1-es vereség Ukrajnától és az 1-1 Romániával -, és Ondrej Duda szerint az angolok is sebezhetők.

„Minőségi játékosaik vannak, de az eddigi ellenfeleik sok kellemetlen percet okoztak nekik” – vélekedett a középpályás, akinek az álláspontjához csatlakozott a 2022-ben kinevezett Francesco Calzona kapitány is, „tündérmesének” nevezve az eddig történteket.

Korábban írtuk

„Elértük a célunkat, minden további már csak hab a tortán. Szép focit akarunk játszani, és büszkévé akarjuk tenni a szlovák szurkolókat” – fűzte hozzá az olasz tréner.

A két nemzet eddigi hat összecsapásán egyetlen szlovák siker sem született, egy döntetlen mellett ötször az angolok ünnepelhettek. Kiemelt világversenyen eddig egyszer találkoztak, a 2016-os Eb-n 0-0-lal zárult a mérkőzés Saint-Etienne-ben. Az angolok számára intő jel lehet, hogy nagy tornákon már hét 11-es párbajt elveszítettek, és az Eb-ken elbukott négy szétlövés rekordnak számít a futballtörténelemben.

A gelsenkircheni csata győztesére Olaszország vagy Svájc vár a negyeddöntőben. A 18 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti, a mérkőzés játékvezetője a török Halil Umut Meler lesz.

A várható kezdőcsapatok:
—————————
Anglia:
Pickford – Walker, Stones, Guehi, Shaw – Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane

    Szlovákia:
Dubravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Bozenik, Haraslin