Fotó: MTI/Kovács Tamás
A bronzérmes Fojt Sára, Pupp Noémi, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra (b-j) a nõi kajak négyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén

Nagy hullámokkal küzdött meg a négyes az olimpia előtt. A felkészülés mindennek volt nevezhető, csak nyugodtnak nem. A négy beülőbe négy olyan sportoló került, akik egyénileg az ország legjobbjai, de az ötkarikás játékokon az is kiderült, csapatként olyan erőt képviselnek, amivel képesek a legnagyobb szembeszélben is egységesek maradni.

Hirdetés

Csipes Tamara négyesben kétszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát, a mostani megnyert bronzérem után is határtalan boldogságot láttunk rajta. Érezhetően kiszakad belőle az elmúlt időszak összes feszültsége. Az utolsó ötkarikás játékokon induló Csipes a döntő után kendőzetlen őszinteséggel, hosszan, készségesen válaszolt az újságírói kérdésekre.

– Nem titok, nagyon kevesen hittek abban, hogy fel tudunk férni a dobogóra. Néha úgy éreztem, többet vállalok, mint kellene azzal, hogy kicsit anyáskodó vagyok a lányokkal, de idősebb vagyok náluk, nekik az első olimpiájuk, nekem az utolsó… Tudtam azt, ha fejben együtt vagyunk, mindannyian elhisszük és beletesszük azt, amit végigcsináltunk az elmúlt két évben egyenként, akkor magunkat is meglephetjük. Mindegy, hányadik helyen, okozzunk magunknak meglepetést és én elégedett leszek. Sikerült.

Korábban írtuk

Csipes Tamara éjszaka gondolta végig a taktikát, ami teljesen más volt, mint amiben korábban megállapodtak. Abban állt: mennek, amíg bírnak.

– Éjjel felkeltem kettő körül, fél órán keresztül nem bírtam visszaaludni, a taktikán agyaltam, nagyjából százötvenszer mentem végig fejben a pályán, hogy mit mondjak majd a lányoknak a vízre szállás előtt és mit kellene csinálni ahhoz, hogy ez kijöjjön. Megkérdeztem utána tőlük, nagyon meredek, ha olyan taktikát választunk, amit soha az életben nem csinálunk még? Azt mondták: nem! Az utolsó 100 méteren látszott, hogy teljesen szétestünk, de úgy érzem, jól döntöttünk. Volt ez a bizonyos női ösztön, ami bejött. Nagyon büszke vagyok rájuk. Végignéztem az útjukat az elmúlt években, és azt mondhatom, a vízen is és emberileg is nagyon sokat fejlődtek. Szerintem eredményes csak az lehet, aki amellett, hogy beleteszi a fizikai munkát, emberileg is fejlődik közben.

Az elmúlt időszak viharai után Csipes Tamara azt válaszolta, elégtételt jelent számára a bronzérem.

– Bár nekem a harmadik olimpiám és rutinosnak számítok, mégis nem kevésszer kerülök gödörbe én is mentálisan, ahonnan fel kell magamat hozni. Az emberek csak a végeredményt láthatják. Mindig azt mondom, baromi jó felállni a dobogóra és kapni egy érmet, közben tudod, mit tettél ebbe bele fizikálisan, mentálisan, milyen akadályokat kellett sikerrel venned, hogy kihozd magadból azt, amit tudsz. Én azt érzem, végigfutottunk egy kemény akadálypályán.

A célba érkezésnél sokáig csak Tamara örült, mert ahogy elmesélte, a többiek nem merték elhinni az eredményt, amíg nem látták a kijelzőn. Olimpiai bajnokunk szerint a négyessel szerzett bronzérem óriási energiákat szabadít fel benne, minden tehertől megszabadult, amit az elmúlt időszakban cipelt.

– Amióta lement a hazai válogató, ahol nagyon jó időt eveztem (világcsúcs időt ért el – a szerk.) ez mindenhol lejött, még az új-zélandiak is megállítottak, hogy nyilatkozzak. Olyan mázsás súlyú „hátizsákot” tettek a hátamra akarva-akaratlanul, hogy azt éreztem, a forma megvan, ugyanúgy teljesítek, de nehéz elviselni mindezt mentálisan. Azért vagyok még mindig itt, mert szeretem csinálni, 35 éves leszek két hét múlva, van egy kétéves kislányom. Szeretném megmutatni, amit tudok, hogy ez mire lesz elég, fogalmam sincs. Azt mondtam korábban, szeretnék egy érmet az olimpián, mindegy, melyik számban, mindegy, milyen színű, de szeretnék egy érmet hazavinni a kislányomnak, mert megígértem neki… Ez most megvan, így a hátizsákot a teherrel bedobtam a vízbe, elsüllyedt. Innentől szeretném úgy felfogni az olimpiát, hogy minden ajándék… Úgy akarok vízre szállni a folytatásban, mint most a négyessel. Nem stresszes, görcsös négy lány szállt vízre. Annyit mondtam még a lányoknak: dühösen! Mutassuk meg! Azt láttam rajtuk, hogy felszabadultak, ez volt a cél és én is ezt szeretném továbbvinni.

A nyerő taktikához több út vezetett, és az is bebizonyosodott Párizsban, az álmok valóra válnak. Fojt Sára talán a párosra is megkapja az éjszakai „üzenetet”.

– Pont mondtam a lányoknak, miközben öltöztünk át az eredményhirdetésre, hogy éjszaka megálmodtam, lesz egy érmem az olimpiáról. Azt nem tudtam, milyen és melyik számban szerezzük, de tudtam, éremmel kell innen hazamenni. Nagyon örülök, hogy összejött és meglepetést okoztunk magunknak és mindenki másnak. A nyerő taktika, hogy elhittük, megcsinálhatjuk. Most pedig itt állunk éremmel a nyakunkban.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A négyes második tagja tavaly a válogató előtt egyszer már megálmodta, hogy ezüstérmes lesz, akkor is valóra vált, izgatottan várják a holnap reggelt ezek után.

A negyedik beülőben evező Gazsó Alida Dóra szerint a bronz a csapat erejének köszönhető, együtt és egymásért küzdöttek.

– Mindenki azt mondta, az esélytelenek nyugalmával fogunk itt menni – mi is így gondoltuk. Az volt a lényeg, hogy kievezzük azt, amit tudunk. Az egyes teljesítmények alapján a mienk a nyerő egység. Kamikáze taktikát választottunk, tudtuk, az utolsó 250 méteren mi vagyunk a leggyorsabbak. Annyira örülünk ennek a bronznak, szerintem egy arannyal ér fel! Nem szeretnék belemenni, az elmúlt hat hónapban mit kapott a csapatunk, mit kellett elszenvednünk, a nehezítő körülmények ellenére is tudunk teljesíteni, megmutattuk, mire vagyunk képesek. Véghez vittük, amit terveztünk, ez egy bronzra jött ki. Fenomenális! Mindennél többet ér, mert csapattal, csapatként nyertük, együtt, egymásért, magunkért.

Pupp Noémi elárulta, korábbra hozták a döntőben a „hoppot”, amikor még rátettek egy lapáttal és ezzel előnyt szereztek. A fiatalabb Pupp lány elárulta, nővére, a második olimpiáján is ötödik helyet elérő Réka a helyszínen szurkolt neki.

– Nagyon sokat számít a jelenléte, hogy egy csalódás után is itt van és támogat. Láttam a lelátón, ki is mutattam, hogy ez a bronzérem az övé is. Közel volt ahhoz, hogy ő is átélhesse, amit most én. Még mindig hihetetlen számomra, milyen apróságokon múlik egy érem, remélem, ezzel most ő is úgy érzi, hogy van igazság a földön.

A négyes vezérevezőse azt is bevallotta, nagy kő esett le a szívéről, ami segítséget jelent a pénteki páros döntők előtt.

– Megnyitottunk egy jó és pozitív spirált, haladunk tovább, jönnek a párosok, ott is szeretnénk meglepni magunkat, és akkor nem lesz gond.

A péntek délutáni páros fináléban két magyar egység áll rajthoz: Pupp Noémi, Fojt Sárával indul, Csipes Tamara pedig Gazsó Alida Dórával.