Fotó: facebook.com/MLSZ – Magyar Labdarúgó Szövetség
Hirdetés

A rossz rajt után – két meccsen egy pontot szereztek Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai – már egy döntetlen is remek eredmény lenne a nyári Európa-bajnokságon elődöntős riválissal szemben. A pontosztozkodás ráadásul nemcsak bravúros eredményt jelentene, hanem óriási lépést a bennmaradás felé, mert azzal a nemzeti együttes elmozdulhatna a kiesést jelentő negyedik helyről, ha a csoport másik mérkőzésén a jobb gólkülönbségükkel harmadik bosnyákok a papírformának megfelelően kikapnak a németektől.

Ahhoz viszont, hogy összejöjjön a meglepetés, sokkal jobb teljesítményt kell nyújtania a magyar csapatnak, mint a szeptemberi találkozókon, amikor is a németektől öt gólt kapott – ez a legtöbb a Rossi-érában – és a bosnyákoknak sem sikerült betalálni. A stabilabb játékot segítheti Fiola Attila visszatérése a védelembe, ugyanakkor a széleken Kerkez Milos és Nego Loic sérülése nehezíti a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető dolgát. Az biztos változást jelent, hogy a válogatottságot ideiglenesen lemondó Gulácsi Péter helyett Dibusz Dénes véd majd.

A több mint hat éve regnáló Rossi hatalmas mérföldkőhöz érkezik a válogatott kispadján, ugyanis szombaton a 69. találkozóján utoléri az örökrangsor második helyén a legendás Aranycsapat mesterét, Sebes Gusztávot. A hollandok viszont ünneprontásra készülnek, amire a közelmúlt alapján jó esélyük van, mivel a két csapat legutóbbi kilenc találkozóját megnyerték, az előző hat összecsapáson ráadásul 34 gólt szerezve.

A meccs olyan szempontból is érdekes lesz, hogy a csapatkapitány Szoboszlai Dominik három liverpooli – Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch és Cody Gakpo -, míg Willi Orbán két lipcsei klubtársával – Lutsharel Geertruida és Xavi Simons – találkozhat a pályán.

Korábban írtuk

Az NL lebonyolítása a mostani idényre változott, a négyes első és második helyezettje a jövő márciusi, oda-visszavágós negyeddöntőbe jut, a harmadik ugyancsak tavasz elején osztályozóra kényszerül a B divízió egyik csoportmásodikjával, míg a negyedik kiesik a másodosztályba.

A Nemzetek Ligájával – ha közvetetten is, de – megkezdődött a 2026-os vb-selejtező európai része. Az NL-ből közvetlenül nem lehet kijutni a sportág csúcseseményére, csupán négy pótselejtezős helyet osztanak ki. Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes szerzi meg, amely a jövő évi hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő első és pótselejtezőt érő második helyén sem.