Fotó: Képernyőfotó
Hirdetés

A közszolgálai televízió megnézte, hogyan él a kis zseni és családja Partiumban, hogyan edzenek egy közelgő, fontos világversenyre.

A videófelvételt megosztotta az M1 Szatmár Facebook-oldala, ami hamar népszerűvé vált a Facebookon. Az M1 Szatmár Facebook-oldalon azt írták még hozzá: „Ahhoz, hogy ki is jusson az Orlandói világbajnokságra 2025-ben, támogatókra van szükségük, úgyhogy ha szeretnél segíteni nekik, keresd az édesapát, Balog Cristiant!” Hozzászólásban az édesapa köszönetet is mondott az eddig érkező segítségért, támogatásért.

A közszolgálati televízió riportjából kiderül, a kisfiú két és fél évesen kezdett el sakkozni, három év gyakorlás után pedig már felnőtt versenyeken is dobogóra állhatott. Négyéves korában, az első versenyén mindenkit megvert, és bár még csak óvodás, felnőtt csoportban játszik a Nyíregyházi Egyetem Sportegyesület Sakk Szakosztályának igazolt játékosaként.

A Debreceni Sakk Karnevál rapid amatőr csoportjában két fiatal NYESE versenyző is részt vett, akik felnőtteket…

Közzétette: Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület Sakk Szakosztálya – 2024. augusztus 18., vasárnap

Két és fél évesen magától feltette a bábukat a megfelelő helyre édesapja sakktábláján, és elkezdett velük lépkedni, ahogy azt kell. A meglepett apa megkérdezte kisfiát, hogy ő tud sakkozni?

Korábban írtuk

– Hát hogyne tudnék sakkozni, amikor én annyiszor néztelek, ahogy sakkozol! – válaszolta a gyerek.  

„Elállt a lélegzetem, mivel aznap nem is sakkoztam, nem volt előttem a tábla. A fiam emlékezetből rakta fel a figurákat. Még inkább elképedtem, amikor kiderült, hogy ismeri az alapokat. Nem kellett elmagyaráznom neki, hogy a gyalog nem léphet hátra és oldalra. A huszárlépés volt az egyedüli, amit elrontott, ezért megmutattam neki, hogyan kell lépni L alakban. Negyedórát nevettünk a családdal, mivel nagyon izgatott lettem, hogy mit csinál ez az alig hároméves gyermek. Írni, olvasni sem tud, én meg az L betűt magyarázom neki” – mesélte a Főtér erdélyi hírportálnak a büszke apa.

Édesapja, Balog Cristian a legfőbb mentora, szakmai felkészülését Torzsás Lajos, korábbi kiváló mesterjelölt játékos segíti, aki korábban két alkalommal teljesítette a mesteri normát, és akinek fénykorában 2340 volt a legmagasabb ÉLŐ-pontszáma – olvasható a Főtér cikkében.

Az édesapa azt is elmondta a portálnak, hogy Torzsás Lajos minden szombaton saját költségén és saját szabadidejében elutazik hozzájuk, hogy együtt dolgozzon Ronaldóval. Elmondása szerint a lehető legjobb edzőpartnert találta meg a fia számára, aki teljesen önzetlenül segít nekik.  

„Nemcsak hogy nem vett el ezért tőlünk pénzt, de még ő hoz minden egyes alkalommal különféléket a gyerekeknek. Ronaldónak ugyanis van egy kistestvére és egy kishúga. Rafael is már egyévesen és négyhónaposan tudja, hogy kell lépni a lóval. Lajos bácsi minden idejét arra kívánja szánni, hogy segítsen a fiunknak kijutni az országos bajnokságra és jövőre a világbajnokságra. Ez utóbbi attól függ, hogy találunk-e szponzort. Sajnos tavaly és idén sem sikerült. Nagyon sokan úgy vélik Romániában és Magyarországon is, hogy mivel a felnőtteknél is megállja a helyét már annyi ideje, akkor az U8-as kategóriában is megvan minden esélye arra, hogy országos bajnok legyen. De miért ne jöhetne össze elsőre neki a világbajnoki cím? Ezzel történelmet írja, hisz nyolcévesnél fiatalabb gyermek még soha nem nyert világbajnokságot” – vallott az édesapa a merész célkitűzésekről.   

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Főtér oldalán.