Fotó: shutterstock.com/StreetVJ
Hirdetés

Noha az érmek többségét ezúttal is az úszók és a kajak-kenusok szállították, a vívók, a birkózók és az öttusázók is tevékenyen hozzájárultak a kollekció bővítéséhez. A szakemberek szerint a fél év múlva kezdődő ötkarikás játékokon is koncentrálódni fognak az eredmények, de néhány sportág, mint például a sportlövészet vagy az atlétika okozhat kellemes meglepetést.

Szomorú tény ugyanakkor, hogy a potenciális éremszerzők között nem említenek egyetlen bokszolót sem, sőt, sokan már abban is kételkednek, hogy lesz-e egyáltalán magyar indulónk. Az újkori olimpiák történetében meghatározó sportág nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is válságban van: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly megvonta a gazdasági és vezetési problémákkal küzdő Nemzetközi Ökölvívó-szövetségtől azt a jogot, hogy megszervezze a to­kiói olimpia boksztornáját. 

Az idei ötkarikás játékokat illetően jelenleg 58 kvótás hellyel rendelkezünk, ám a MOB a négy évvel ezelőtti delegáció létszámához hasonlót remél, a szervezet szakmai anyaga 144 és 179 közöttire becsüli a Japánba utazó magyar csapat létszámát. A magyar férfi vízilabda-válogatottunk sorsa épp a jelenleg is zajló, január 26-ig tartó budapesti olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon dőlhet el. Bár az elmúlt évtizedekben nem sűrűn fordult elő, hogy fél évvel az olimpia előtt még bizonytalan volt a csapat részvétele, Märcz Tamás szövetségi kapitány nem aggódik, biztos benne, hogy a gárda ott lesz a nyári világeseményen. 

A héten egyébként nemcsak pólósainkért, hanem az év legmonumentálisabb utánpótlás-viadalának számító lau­sanne-i ifjúsági téli olimpián induló 23 fiatal versenyzőnkért is izgulhatunk. A január 9. és 22. között zajló svájci sporteseményen nyolc sport 16 szakágában avatnak bajnokot, a rekordszámú magyar csapat tagjai összesen tíz versenyszámban csillogtatják meg tudásukat. 

A vizes Eb mellett a labdarúgó-kontinensbajnokság egyes mérkőzéseinek is a magyar főváros adhat otthont 2020-ban. Ha válogatottunk sikerrel veszi a márciusi pótselejtezőket, úgy az F csoportba kerül Németország, Franciaország és Portugália mellé, utóbbi két csapat ellen pedig hazai pályán, a Puskás Arénában léphet pályára. Ami biztos, hogy a világbajnok Franciaország és az Európa-bajnoki címvédő Portugália Budapesten csap majd össze, így a szurkolók történelmi mérkőzések szemtanúi lehetnek. 

Január végén Debrecenben kerül sor a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságára, februárban az ifjú karatésok kontinensbajnoksága zajlik majd Budapesten, májusban a magyar főváros vizes, júniusban pedig öttusa-Európa-bajnokságot rendez, júliusban Szegedre figyel a kajak-kenu sport, a napfény városában mérkőznek meg a nem olimpiai számok világelsőségei, decemberben pedig lovas világkupát rendeznek a Papp László Sportarénában – hogy csak néhányat említsünk az ígéretesnek tűnő hazai sportesemények közül. 

Hogy kik voltak 2019 legjobb magyar sportolói, az január 16-án derül ki az Év Sportolója Gálán. Az uraknál Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó, Michelisz Norbert autóversenyző és Milák Kristóf úszó, míg a hölgyeknél Csipes Tamara kajakos, valamint Kapás Boglárka és Hosszú Katinka úszó van versenyben. Ha a női kategóriában az Iron Lady hetedszerre is győzedelmeskedik, utoléri az ötszörös olimpiai, kétszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok rekordert, Egerszegi Krisztinát.

Fotó: MTI/EPA

Elkészült
Egy hónappal az építési munkálatok befejeződése után hivatalosan is átadták tavaly decemberben a tokiói olimpiai stadiont. Az 1,25 milliárd dolláros (380 milliárd forint) létesítményt a japán labdarúgókupa újévi döntőjével avatták föl. A 60 ezer fő befogadására képes aréna az 1964-es olimpiai stadion helyén épült, itt tartják majd a nyitó- és a záróünnepséget, az atlétikai versenyeket, valamint a futballtorna néhány mérkőzését.