Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye Balatonfüred közelében 2023. július 6-án

A verseny honlapján azt írták: az 515 vitorlás közül nyolc külföldi. Tizennyolc csapatban nő a kormányos, és öt hajó – a Szent Ágota, a Jukebox, a Mópogó, a Zsófi és a Lilly Elliott – fedélzetén csak nők versenyeznek. Az indulókat 29 hajóosztályban és 8 csoportban értékelik, a végső győzelemre legesélyesebb nyílt többtestű hajóosztályba 14 csapat nevezett.

Hirdetés

A Kékszalag rajtjának halasztásáról szerdán döntött a versenyvezető és versenykoordinációs központ. Az időpont megváltoztatását azzal indokolta, hogy az erős szélben a rajthoz este, éjszaka és hajnalban érkező hajók biztonságos kikötése – a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt – nem biztosítható optimálisan. A szervezők hangsúlyozták: a limitidő továbbra is 48 óra, így az idei Kékszalag szombaton 11 órakor zárul.

A verseny honlapján fél órával a rajt előtt közzétett meteorológiai előrejelzés szerint a Kékszalag kezdetén időnként erős, 35-45 km/órás lökésekkel kísért északnyugati szélre lehet számítani, ami napközben csak kissé mérséklődik.

Délutántól tovább mérséklődik a szél, de a stabil északi irányú élénk, 20-30 km/órás légmozgás várhatóan estig fennmarad. Éjszakára gyengül a szél, az északias alapáramlás azonban várhatóan több helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása – jelezték.

Azt írták: eleinte erősen felhős lesz az ég, majd a nap folyamán változóan felhős égre, felhőátvonulásokra lehet számítani, egy-egy futó zápor kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 24-25, késő este 22 fok körül alakul. A víz hőmérséklete 24 fokos.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Tavaly a versenyre nevezett 516 hajóból 456 teljesítette a nagydíjat, amelyet – saját 2014-es rekordját megdöntve – 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty nyert meg.

A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas győzött a Kékszalagon.

Korábban írtuk