Fotó: MTI/Kovács Tamás

A férfi pólósaink elődöntője előtt a környékbeli bárokban, éttermekben mindenhol magyar csoportokat lehetett látni. Mindenki a maga módján melegített a nagy összecsapásra. A magyar drukkerek megelőlegezett bizalma látszott nemzeti együttesünk felé, hiszen az elődöntőre jelentős számú drukker váltotta meg előre a belépőjét. Nem tartottunk népszámlálást, de a hangerő alapján erre a meccsre érkezett a legtöbb magyar. A himnuszokat követően mindkét csapat beugrott a vízbe, a magyarok már egy kört alkottak, de Vogel Soma még a medence szélén váltott pár szót Gárdonyi András kapusedzővel és csináltak pár közös mozdulatot.

Hirdetés

Joković már az első támadásnál megmozgatta kapusunkat, a labda a hálóban kötött ki. Emberelőnybe kerültünk, a monoklival játszó Jansik Szilárd kapta a labdát és középről betette, a következő támadásnál Vámos Márton talált be, majd levadászta hátul a horvátoktól a labdát, lefordult, megindult, a túloldalon ellépő Fekete Gergőnek passzolt, aki nem hibázott (3-1). A horvátok klasszisa, Fatović figyelt, hogy ne alakuljon ki nagyobb különbség. A következő támadásukat ugyan megakasztottuk, elől Zalánki passz helyett lövést választott, de nem ért célt. Egyből büntettek a horvátok és kiegyenlítettek a negyed végére (3-3).

A második negyed két kimaradt helyzettel kezdőtött, majd jöttek Vámos Márton pillanatai. Előbb beadta Manhercznek, akit szabálytalanul állítottak meg. Ezután Vámos lőtte a büntetőt, ami ugyan kipattant, pont hozzá, kicsit megmozgatta a kapust, de végül bevarrta (4-3). Hátul a védelem is villogott, Vogel Soma egy támadáson belül háromszor védett. Fekete Gergő ellen ítéltek büntetőt, Fatović belőtte Vogelnek. Az utolsó olimpiáján szereplő Varga Dénes lóbált párat majd lazán elengedett lövésből szerezte meg az ötödik gólunkat. A horvátok kiválósága Fatović négy találatnál tartott, Zuvela pedig megfordította az állást. Az első perc után vezettek ismét a horvátok. (5-6) Mindkét edző sárga lapot kapott a parton. Miután fél perccel a félidő előtt fórba került az ellenfél, Tucak időt kért, a horvátok kihasználták az előnyt és kettőre növelték az előnyt. Ebben a nyolc percben mi kettőt, ők négyed lőttek, egy Fatović-csal jobbnak bizonyulnak, aki 5/5-ös lövőmutatónál járt, 7-5 oda.

A fordulás után tőlünk Angyal, a horvátoktól Bukić iratkozott fel a góllövőlistára. Közelebb nem kerültünk hozzájuk a harmadik negyed közepére. Vogel Soma hatalmasat védett, majd egy fórt ítéltek a játékvezetők, Varga Zsolt ki is kérte az idejét, hogy visszaállítsa a korábbi – nyerő – állapotot. Nem sikerült, mert a horvát kapuban Bijač is remekül védett (50 százalékon állt), annyira, hogy Manhercz büntetőjét is hárította. Ha nem előnyből és ötösből, más megoldást kellett találni, Jansik Szilárd akciógóllal hozta vissza az esélyt, de csak lőtávolban maradtunk. Úgy pedig nehéz fordítani, hogy a harmadik büntetőt hibáztuk el – mondjuk egyet abból Vámos megmentett, de a legutóbbit kihagyta. A negyed ugyan 2-2-es döntetlent hozott, de az utolsó felvonás előtt 9-7-re a horvátok vezettek.

A negyedik negyedben mindkét ráúszásnál elhoztuk a labdát. Ezután páros kiállítás következett, aminek egyetlen előnye volt, hogy a horvát gólvágó Fatović kiszállt a hátralévő időre. Idegesen játszott a csapatunk, kimaradtak a helyzeteink, az eredmény mellett a lövőlap sem mutatott kedvező számokat. Valakinek át kellett lendíteni csapatunkat a holtponton, Nagy Ádám találata a legjobb pillanatban érkezett. Nem úgy ment a játék, ahogy szerettük volna, de nagyon küzdött nemzeti együttesünk, pozitívum, hogy nem kaptunk gólt a negyedben. Megérezte a közönség is az esélyt, betöltötte az arénát a „Ria, ria, Hungária!” Két perccel a vége előtt újabb előnybe került csapatunk, Varga Zsolt kikérte idejét. Most vagy soha. Varga Dénes lövése azonban Bijačban elakadt. A horvátok is fórba kerültek, Tucak is időt kért, az előny náluk is kimaradt. Ötven másodperccel a vége előtt megint emberelőnybe kerültek, de megint kimaradt. Négy másodperccel a vége előtt Zalánki lóbált nagyot. A lövés elszállt a labda a kapu felett. Horvátország 9-8-ra megnyerte az elődöntőt és bejutott a fináléba, ahol a szerbekkel mérkőzik. A magyar válogatott a bronzmérkőzésen az Egyesült Államokkal találkozik.

Korábban írtuk