Ezerötszáz parkolóhelyet biztosítanak a vizes vb rendezői a Duna Aréna környékén – közölte a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. üzemeltetési és logisztikai menedzsere egy budapesti sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Varga Csaba azt mondta, mintegy hétszáz férőhelyes parkoló létesült a Duna Plazánál, a szolgáltatás csak vb-jeggyel vehető igénybe. Megjegyezte: azok, akik ott teszik le az autójukat, menetrend szerinti buszjáratokkal juthatnak el a Duna Arénához. A médiának és a dolgozóknak 330, a VIP-vendégeknek 450 férőhelyes parkolót alakítottak ki.
    
A Müpánál és a Műegyetem rakparton szintén épült parkoló, ezeket az érvényes jeggyel rendelkező nézők akár egész napra ingyenesen igénybe vehetik, és térítésmentesen utazhatnak a menetrend szerinti hajójáratokkal is a versenyekre.
    
Az üzemeltetési és logisztikai menedzser közölte, hogy a fentieken túl négyszáznyolcvan ingyenesen használható kerékpártárolót alakítottak ki, továbbá fejlesztették a Mol BuBi (Budapest Bicikli) rendszerét. Varga Csaba arra bátorította az embereket, hogy tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan közelítsék meg a Duna Arénát.
    
Borsa Miklós, a nonprofit kft. szóvivője jelezte: már működik a budapesti 907-0500-s telefonszámon a forródrót, amelyen mindenféle, a vb-vel kapcsolatos információról érdeklődni lehet, beleértve a közlekedést, a jegyértékesítést és a turizmust érintő kérdéseket is. Július 6-ától 30-áig éjjel-nappal, a fennmaradó időszakokban reggel 6 és este 10 óra között fogadják a hívásokat harmincan, magyar és angol nyelven egyaránt. A forródrót a masters vb végéig, augusztus 22-éig működik.
    
Lesz egy segélyvonal is, amely valójában átirányítás a 112-es számra, mivel a belügyminisztériumi szervek kezelik az összes segélykérést – jegyezte meg Borsa Miklós.
    
Tarsoly András, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlekedésszervezési vezetője kijelentette, hogy a társaság felkészült a vb-re.
    
Sűrűbben indítják az 1-es villamost, a 3-as metrót, a 26-os buszt és a nagykörúti villamosokat, valamint „igény szerint” a kisföldalattit és a 2-es metrót. Ugyanakkor korlátozásokat is bevezetnek, amelyek elsősorban a rakparti villamosokat (2-es, 19-es, 41-es) érintik, de a városligeti trolik útvonala is módosul. Minderről a BKK részletes tájékoztatást ad majd a honlapján – tette hozzá a közlekedésszervezési vezető.
    
Tarsoly András szintén kiemelte a Mol BuBi-rendszer fejlesztését, és ő is a tömegközlekedést, valamint a kerékpározást javasolta.
    
A vizes vb-t július 14. és 30. között rendezik meg Budapesten és Balatonfüreden.

MTI