A Fa Nándor vezette Spirit of Hungary hétfőn megkerülte a Horn-fokot a Barcelona World Race földkerülő vitorlásversenyen.

A magyar hajós és társa, az új-zélandi Conrad Colman 74 nap 18 óra 13 perc alatt ért Spanyolországból Dél-Amerika legdélibb pontjához. A Horn-fok megkerülésére jéghidegben, viharos időben került sor a magyar fejlesztésű és építésű 60 lábas vitorlással.

„…büszke vagyok a hajóm teljesítményére, öröm számomra, hogy átélhettem ezt az érzést itt lenn a déli óceáni vizeken személyesen” – írta hajónaplójában Fa Nándor, aki pályafutása során negyedszer, míg társa, másodszor kerülte meg a „rettegett” Horn-fokot.

A Horn-fok Dél-Amerika legdélebbi pontja és a Drake-átjáró északi határa, hosszú évekig a világ körüli forgalmat lebonyolító kereskedelmi vitorlások útjának egyik fontos állomása volt. Megkerülése ma is a hajózás egyik nagy kihívása, a földkörüli vitorlásversenyek jelentős átkelési és teljesítménymérési pontja.   

A versenyben továbbra is a svájci Bernard Stamm irányította Cheminées Pujoulat vezet, amely már Afrika északi részénél hajózik. A Spirit of Hungary a hetedik helyen halad, hátránya a hatodik helyezett spanyol Renault Captur-hoz képest 1400 tengeri mérföld.

MTI