Hirdetés
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vigvári Vince és a szerb Radomir Drasovic

Az utolsó csoportmérkőzésre a vízilabda átköltözött az eddig az úszásnak otthont adó három szintes és lenyűgöző látványú La Défense Arénába. Voltak kétségeink, hogy az elmúlt héten a rendre telt házas létesítmény 15 ezres lelátója mennyire telik meg hétfőn délre, de végre pozitívan csalódtunk. A helyszínre jövet a metrón magyarokba botlottunk – nem volt nehéz, nagyon sokan jöttek a pólóra –, akik számos sportágat és helyszínt végigjártak, végigjárnak. A strandröplabdától kezdve az íjászaton keresztül az egyik leginkább várt versenyre, a breaktáncra is kimennek. De mindenekelőtt szurkolnak a magyaroknak, ahol csak tehetik.

A magyar-szerb vízilabda pedig mindig jó választás. Az olimpia csoportköre mindkét válogatott számára tartogatott meglepetést. A szerbek a japánok ellen győztek, de Ausztrália ellen 8-3-as vereséget szenvedtek, a spanyolok is megverték őket. A házigazda franciák ellen győztek, amivel nekünk is szívességet tettek, mert ezzel továbbjutottunk a negyeddöntőbe. A kölcsönkenyér azért nem jár vissza.

A magyar válogatott is rögös úton járt, egy sima, egy fordított alapon. A franciák elleni győzött, a spanyoloktól kikapott, a japánt behúzta, az ausztrált elvesztette, tehát a sorminta szerint a szerbek ellen győzni kellett.

Az első negyed fele is eltelt, mire Fekete Gergő góljával megszerezte a vezetést a magyar csapat, de Ćuk duplájával fordítottak a szerbek. Vámos még egalizált, de két szerb találatot követően az első nyolc perc után az ellenfél vezetett 4-2-re.

A másodikban Vigvári elhozta a labdát és a támadást Fekete Gergő góllal fejezte be, majd villant Zalánki Gergő, és másfél perc alatt ledolgozta hátrányát válogatottunk. Nagy Ádám és Manhecz Krisztián pedig gólszépségversenyre nevezett, 6-4-re átvettük a vezetést. A mellettünk ülő horvát újságíró is csak elismerően bólogatott.

Az előző találkozókhoz képest látványosan javult a magyar csapat játéka, elöl a nehéztüzérségünk megtalálta a töltényeket, érezhetően elindult felfelé nemzeti együttesünk. Persze ha a szerbekről van szó, egy pillanatra sem mehet el a fókusz, mert egyből büntetnek. Azonban hiába egyenlítettek, ezen a találkozón olyan átütőerőt mutatott Varga Zsolt válogatottja, hogy nem engedett a szerb nyomásnak, uralta a meccset. Varga Dénes csaknem félpályáról lőtt gólt, a félidőre Magyarország-Szerbia 10-7.

Fekete Gergő valószínűleg ragaszkodik ahhoz, hogy minden negyed elején beköszönjön a szerbek kapusának, a harmadikra sem szakította meg a sorozatot. Jansik találatával pedig kialakult a meccs legnagyobb különbsége (11-7). A korábban hiányolt világklasszis balos lövőerőkre sem lehet panasza a szövetségi kapitánynak, Vámos Márton hat méterről indította útjára a labdát. Az ötgólos hátrány után időt kért a szerbek kapitánya, de csak eggyel tudtak közelebb jönni. Miután magyar oldalról is megtörtént az időkérés, Zalánki biztos, ami biztos alapon visszaállította négy gólra a különbséget.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Korábban írtuk

A negyed vége fel ismét meg kellett hogy jegyezzük, válogatottunk megtalálta önmagát az olimpia csoportkörének utolsó fordulójára. A támadójáték és a védelem is összeállt, megvillantotta igazi tudását nemzeti együttesünk. Az utolsó játékrész előtt 15-9-et mutatott az eredményjelző, magyar vezetéssel.

A negyedik nyolc percre Zalánki megszakította Fekete sormintáját, de nem valószínű, hogy utóbbi bánkódik miatta. Varga Dénes zseniális passzából később Molnár Erik húzta be. A magyar válogatott erődemonstrációt tartott, 17-13-ra győzött Szerbia ellen. Szólt is a lelátóról a „Szép volt, fiúk!” Nagyon biztató előjelek a negyeddöntő előtt.