Fotó: facebook.com/Szoboszlai Dominik
Hirdetés

A magazin internetes felületén szerdán megjelent cikkből kiderül, a Forbes a listával azt kívánja megmutatni, hogy a 2021 szeptembere óta „nemzetközi eredményeket elért, aktív magyar sportolók közül ki az, aki a leginkább tud olyan énmárkát építeni, amivel plusz bevételeket képes magának generálni – illetve azt, hogy ki az, akiben erre nagy a potenciál”. A gazdasági lap viszont kiemelte, azt nem mutatja meg a névsor, hogy kik keresnek a legjobban.

Az idei listán komoly túlsúlyban vannak a labdarúgók, a 25 legértékesebb sportoló közül tíz futballista, ami nem véletlen. A cikk kiemelte, „megkérdőjelezhetetlen tény”, hogy a labdarúgás továbbra is a legnagyobb tömeget megmozgatni képes sportág, ezen felül pedig a magyar válogatott nagyot lépett előre az elmúlt években: egymás után három Európa-bajnokságra is kijutott, a vizsgált időszakban pedig produkált egy 14 meccses veretlenségi szériát és Angliában győzte le tétmeccsen 4-0-ra az angolokat, „egyenes ágon jutott ki a mostani Eb-re – és közben rég látott egységbe forrt a csapat, a szakmai stáb és a szurkolótábor”.

A Forbes szerint a nemzeti csapat folyamatosan termelte ki magából a „jó sztorikat” és közben „megjelent a színen egy szupersztár karakter is, a Liverpoolba szerződő csapatkapitány, Szoboszlai Dominik”. A mostani listavezető három éve Hosszú Katinkával holtversenyben állt az élen.

A legutóbbi olimpia bajnokai közül a háromszoros ötkarikás aranyérmes Szilágyi Áron nagyot ugrott a 2021-es rangsorhoz képest és második a jelenlegi listán, a Forbes szerint pedig az „ő példája mutatja meg talán a leginkább, hogy a tudatos, hosszú távú és profi építkezés mire képes”. A kardvívás nem a legkomolyabb pénztermelő sportág, mégis a népszerűségét „régóta nagyon profin menedzselő” Szilágyi volt az egyik kedvenc a szponzoroknál az adott pontszámaik alapján – áll az elemzésben.

Korábban írtuk

A lap külön kitért az olimpiai és többszörös világbajnok, világcsúcstartó úszóra, a 2021-ben harmadik legértékesebbnek számító Milák Kristófra is, aki éppen a szponzoroknál nem szerepelt jól és a hatodik helyre csúszott vissza.

A cikk megemlíti azt is, hogy most először nem szerepel kajak-kenus a listán, ahogy női kézilabdázó sem és a teljes névsorban mindössze négy nő, a legjobb tízben pedig csupán egy neve szerepel.

A Forbes-listán elfoglalt helyezés a sportolók pénztermelési képességét és sporteredményeit mutatja meg: ki mennyire építi jól a márkáját, és mennyire képes kihasználni az abban rejlő üzleti lehetőségeket.