Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fucsovics Márton a spanyol Rafael Nadal ellen játszik a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi tenisztornája egyes versenyének elsõ fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2024. július 28-án.
Hirdetés

Az 1891-ben létesült Roland Garros igencsak ismerős helyszín lehetett a spanyol szupersztárnak, mivel rekordot jelentő 14 alkalommal diadalmaskodott a Philippe Chatrier Stadionban.

A 32 éves nyíregyházi játékos a „három nagy” közül Roger Federerrel és Novak Djokoviccsal is többször összecsapott, de a 38 éves salakkirállyal éppen az ötkarikás játékokon találkoztak először. Nadal komoly olimpiai múlttal büszkélkedhet, ugyanis 2008-ban egyesben, 2016-ban pedig párosban szerzett aranyérmet. Fucsovics ugyanakkor az első olimpiáján szerepelt, mivel legutóbb ugyan elutazott Tokióba, de sérülés miatt a rajt előtt visszalépett.

A kezdésre szinte zsúfolásig megtelt a centerpálya, egy-egy üres széket lehetett csak látni, természetesen a legtöbben a mallorcai klasszist éltették, de feltűnt a lelátón néhány magyar zászló, és a „Vamos, Rafa!” felkiáltás mellett a „Hajrá, Marci!” is hallható volt.

Fucsovics szempontjából nem indult jól a meccs, több ki nem kényszerített hibája volt, Nadal így hozta a saját, majd elvette ellenfele adogatását és brékelőnybe került. A spanyol sztár a harmadik játékban csillogtatta meg először fantasztikus tudását, bombaerős tenyeresekkel „ütötte le” a pályáról magyar ellenfelét (3:0). A negyedik játékba Nadal hibázgatott bele többször, így Fucsovics először hozta a szerváját, de riválisa adogatásai során többször is rossz megoldást választott, a spanyol pedig egy újabb védhetetlen tenyeressel került 4:1-es előnybe. A magyar játékos a következő gémet nem tudta lezárni, Nadal pedig egy újabb remek elütéssel növelte előnyét, egy semmire hozott adogatójátékkal pedig 31 perc játék után lezárta az első szettet.

Korábban írtuk

A második játszmát a magyar magabiztos adogatójátékkal kezdte, ezt követően pedig, a mérkőzés leghosszabb játékában először bréklabdához jutott, amelyet rögtön ki is használt. A harmadik gémet Fucsovics 0:30-ról néhány kifejezetten szép ütéssel simán megfordította (3:0), a közönség pedig Nadalt próbálta bekiabálásokkal feltüzelni. A közönségkedvenc semmire hozta szerváját, Fucsovicsot ez azonban nem zavarta meg, láthatóan próbálta mozgatni – rövidítésekkel és ide-oda ütésekkel – a kissé fáradni látszó Nadalt (4:1). A spanyol két bréklabdáról fordította meg a következő gémet, ezután viszont Fucsovics növelte előnyét – pedig a közönség már őrjöngött egy Nadal-elütés után, a székbíró azonban lement és jelezte, széles a labda, lehűtve ezzel a kedélyeket (5:2). Fucsovics az egyenlítésért adogatott, amikor a mérkőzés legszebb labdamenetét Nadal nyerte meg – a bő félperces játékban gyakorlatilag mindenféle ütést és mentést láthatott a közönség, amelynek minden tagja felugrott a székéből és állva tapsolt. A spanyol a saját szemszögéből a legjobbkor visszabrékelt (4:5), de ez megint sokat kivett belőle, ráadásul Fucsovics harmadik szettlabdájánál egy rendkívül kockázatos ejtést vállalt be, ami nem sikerült, így döntő játszmára került sor.
E

bben Fucsovics az első két adogatójátékát egyaránt bréklabdákról mentette meg, majd Nadal második szervagémjénél három lehetőséghez jutott, a spanyol azonban megint elővett kicsit a „régiből”, sorozatban öt ponttal fordított (2:2). Nadal a mérkőzésen sokadszor támadt fel, Fucsovics pedig besegített neki egy elrontott fonákkal, aminek köszönhetően riválisa brékelt (3:2). A nyíregyházi játékosnak a következő gémben is volt bréklabdája, mégis Nadal került egy lépéssel közelebb a győzelemhez (4:2), Fucsovicsnak pedig 2 óra 21 perc játék után a meccsben maradásért kellett szerválnia (5:3). Nadal gyorsan „leadta” ellenfele szerváját, hogy ő fejezhesse be a mérkőzést, de hiába jutott két meccslabdához, mindkettőt elrontotta – a másodikat kettős hibával -, a harmadikat azonban egy parádés tenyeressel értékesítette és 2 óra 30 perc alatt nyert.

Nadalra a 24-szeres Grand Slam-tornagyőztes Novak Djokovic vár a 32 között.

Este párosban Fucsovics és Marozsán a holland Tallon Griekspoorral és Wesley Koolhoffal száll szembe, és továbbjutás esetén a spanyol szuperduó, Nadal és a négyszeres GS-győztes Carlos Alcaraz következhet.