Simon Petrával még az olimpiai kvalifikáció megszerzése után beszélgettünk, amikor csak vágyként fogalmazta meg a 19 éves, érettségi előtt álló lány, hogy szeretne kijutni az ötkarikás játékokra. Azóta eltelt pár hónap, és most Párizsban az olimpiai címvédő elleni nyitómeccset követően nyilatkozott a fiatal kézilabdázó.

Hirdetés

– Amikor pár hónapja az olimpiáról beszélgettünk, még csak reménykedtem, hogy én is kijutok. Tényleg hihetetlen, hogy itt tudok lenni, most tudatosult bennem, amikor az első meccset is lejátszottuk. Teljesen más az olimpiai falu, mint amit elképzeltem, a csarnokban pedig nagyon jó a hangulat. Egyszerűen csodálatos itt lenni az olimpián. Nagyon örülök, hogy ilyen hangulat fogadott minket az arénában, és attól függetlenül, hogy a franciák nem nekünk szurkoltak, jó érzés volt a pályán lenni, a legjobbunkat próbáltuk nyújtani. Örülök, hogy nem engedtük ki a kezünkből a mérkőzést és végig tartottuk magunkat, sajnos most nem jött össze a győzelem, de a továbbiakban mindent megteszünk, hogy sikerüljön.

Fotó: MTI/Illyés Tibor


Első meccs, ráadásul a házigazda és az egyik nagy favorit ellen – ami biztos, hogy nem kezdtek megilletődötten a lányok.

– Úgy jöttünk ki erre a mérkőzésre: nem számít, hogy ők a címvédők, hogy hazai pályán játszanak, mi meg akarjuk mutatni, van itt keresnivalónk – kezdte honlapunknak az értékelést Győri-Lukács Viktória. – Úgy gondolom, nagyon jól kezdtük a mérkőzést, a végén dadogott azért a labda, de nem volt ez rossz teljesítmény, egy pici extra kellett volna, hogy még jobb legyen. A franciák ellen már játszottunk jó párszor, tisztában voltunk vele, milyen közönség vár ránk, tényleg hidegrázós volt a hangulat, de az volt a legjobb az egészben, hogy a magyarokat is lehetett hallani. Itt vannak velünk, éreztük őket és a támogatásukat! Mindez összeadódik az olimpia érzésével, láthatjátok, mi meg fogunk halni a pályán, küzdeni fogunk!

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az elején 6-2-re is vezetett a magyar válogatott, majd az első játékrész felére fordítottak a franciák és háromgólos előnnyel fejezték be a félidőt. A folytatásban nagyot küzdött a magyar csapat, egy gólra is felzárkózott, de a fordulat elmaradt.

– Jól jöttünk ki az öltözőből a szünet után, megtaláltuk azokat a figurákat, amik nagyon feküdtek a csapatunknak, nagyjából összeálltunk védekezésben, Kingi is jól szállt be (a kapus Janurik Kinga – a szerk.), több ziccert fogott. Örülök, hogy visszajöttünk, sajnálom, hogy a fordítás nem sikerült – nyilatkozta Simon Petra.

– Az elején tényleg nagyon jól védekeztünk, utána megtalálták az ellenszert erre a franciák. A második félidőben újra feljavult a védekezésünk, volt jó kapusteljesítmény is mögöttünk, így tudtunk visszajönni. Van sok pozitívuma és negatívuma is ennek a meccsnek, meg kell beszélnünk és ki kell javítanunk a hibákat, de építkezni kell a sok jó dologból is, amit most csináltunk – értékelt a hatgólos Győri-Lukács Viktória.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bár a női kézilabdázók lejátszották már az első mérkőzésüket, az olimpia hivatalos megnyitója csak ma lesz, ahol csapatként képviselik magukat és Magyarországot. Annál is inkább, mert nem akarják magára hagyni Böde-Bíró Blankát, az egyik magyar zászlóvivőt.

– Mi csapatként vagyunk itt, támogatni fogjuk egymást mindenhol, például pénteken épp a megnyitón – mondta mosolyogva Győri-Lukács Viktória. Simon Petra pedig mindezt azzal egészítette ki: mindenki várja a megnyitó ünnepséget is, és mindannyian támogatják kapusukat a nehéz „zászlócipelésben” is:

– Annyi erőt adunk neki csapatként, amennyit csak tudunk – tette hozzá Simon Petra.