„Sokan kérdezték az olimpia előtt, hogy hány érmet, hány aranyat nyerünk, de az elmúlt napok megmutatták, hogy nem érdemes jóslásokba bocsátkozni. Ugyanakkor mindenki hazafias, kemény küzdelemre számíthat a magyar sportolóktól” – nyilatkozott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke csütörtökön azon a fogadáson, amelyet a párizsi magyar nagykövetségen tartottak a játékokról tudósító magyar újságírók számára.

Hirdetés

Gyulay Zsolt kiemelte, ezt mutatja a szerdai két ezüstérem, mert a férfi kardcsapat „elképesztő küzdelemben” lett második, Milák Kristóf pedig fantasztikus időt úszott 200 méter pillangón miközben „16 ezer őrjöngő francia szurkoló” a későbbi győztes Léon Marchandot bíztatta.

„Az eddig szerepelt magyar sportolók közül mindenki helytállt és a fair play szellemében küzdött. Azt gondolom, méltán lehetünk büszkék a magyar versenyzőkre” – jelentette ki Gyulay Zsolt.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke hangsúlyozta, a sportújságírók, amikor nyilatkozatot kérnek egy sportolótól, elsősorban a szurkolókat képviselik, akik odahaza várják a híreket. Jelezte, az elmúlt hat-nyolc évben minden nagyobb sporteseményen, így például a labdarúgó Európa-bajnokságon igyekeztek biztosítani egy-egy napot, amikor a tudósítók kötetlen körülmények között találkozhatnak.

Korábban írtuk

Habsburg György nagykövet az MTI-nek elmondta, az olimpián eddig főleg a lovassport eseményeit látta, mivel felesége aktívan űzi a lovastusát, fia pedig edző. Kiemelte, örült Kaizinger Balázs jó szereplésének. Hozzátette, bár a rajt előtti hónapokban az előkészületek rengeteg fennakadást okoztak a párizsi közlekedésben, de a sok áldozat megérte, mivel gyönyörű helyszíneken – Versailles, Grand Palais, Concorde tér – kerül sor a versenyekre.

Habsburg György megmutatta a férfi kardcsapat tagjainak az 1924-es, párizsi olimpia három magyar érmét, köztük Halasy Gyula sportlövő aranyát – a nagykövetség falait szinte mindenhol történelmi sportfotók díszítik -, egyben a hagyomány szerint tortával ajándékozta meg őket.