Érdemes lesz megjegyezni augusztus 1-jét, mert két olimpián két bajnokot adott úszásban. Gyurta Dániel 23 évesen világcsúccsal győzött 200 méter mellen a londoni olimpián. Tizenkét évvel később és egy újabb európai olimpián a 21 éves Kós Hubert állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, miután 200 méter háton megnyerte a döntőt. Gyurta Dániel a helyszínen szurkolta végig a magyar úszósport új csillagának győzelmét.

Hirdetés
Fotó: Gyurta Dániel hivatalos Facebook-oldala
Bajnoki ölelés: Gyurta Dániel gratulál Kós Hubertnek az olimpiai bajnoki győzelme után

– Nagyon szurkoltam Hubinak, akit gyerekkora óta ismerek. Ugyanabban a műhelyben készült, ahol én is, az edzői csapatában Magyarovits Zoltánnal, nála lett kész úszó és tőle ment ki Amerikába, Michael Phelps volt, Léon Marchand jelenlegi edzőjéhez, Bob Bowmanhez. Testvéremmel, Gegével is rengeteget készült közösen, ezért közel áll hozzánk, nem csak mint versenyző, úgy is mint személyiség. Nagyon örültem annak, hogy Hubi nyerni tudott, bízom benne, hogy ez még csak pályafutása kezdete, és nagyon sok szép eredményt hoz még majd Magyarországnak.

Az utolsó hosszra a görög Aposztolosz Hrisztu még egy testhossz előnnyel fordult rá, de Kós Hubert elképesztő kidelfinezés után úgy megnyomta az utolsó ötven métert, hogy arra senki sem tudott a mezőnyből reagálni, a vége előtt 15 méterrel már vezetett és végül megnyerte a döntőt, ezzel megszerezte első olimpiai bajnoki címét. Gyurta Dániel szerint a fiatal úszó sokat fejlődött, tanult korábbi hibáiból, az utolsó ötvennél pedig Dani már tudta, hogy Hubi megnyeri.

– Nagyon okos úszás volt, azt láttam rajta, hogy nagyon sokat tanult az elmúlt évek versenyeiből. Korábban előfordult párszor, hogy az előfutamban, középfutamban is nagyon jól teljesített, és aztán a döntőben valami megváltozott, mostanra ez a sok-sok tapasztalat mind beérett nála. Okos versenyzéssel építette fel az előfutamot, középfutamot, aztán a döntőben a versenyzését is, zseniális volt! A 150-es fordulónál én nagyon bíztam benne, hogy a görög el fog fáradni és Hubi óriási lendülettel lehajrázza az ellenfelét – így is történt, de az utolsó ötvennél már láttam, hogy ez lesz.

Korábban írtuk

Fotó: Gyurta Dániel hivatalos Facebook-oldala

Gyurta Dániel hatalmas nyomás alatt úszott a londoni olimpián, hiszen mindenki aranyérmet várt tőle. Milák Kristóf vállát is pár millió magyar elvárása nyomja. A mellúszás korábbi világklasszisa úgy véli, Kristóf 100 pillangón még előrébb léphet.

– Kétszázon nyert egy gyönyörű ezüstérmet, mindig büszkeség Magyarország számára, ha érmet nyer egy versenyző. Azért aki látta a százas előfutamát, ott is elég komoly esélye van, hogy érmet vagy akár aranyat is nyerjen, bízom az utóbbiban. Várom a középfutamát és aztán a döntőjét.