Fotó: MTI/Kovács Tamás

Csapataink közül a férfi vízilabda-válogatott mérkőzik utoljára a negyeddöntőben, tegnap a női pólósoknak és a kézilabdázóknak is ez jelentette a végállomást, nem jutottak tovább az elődöntőbe. A többi mérkőzésen a horvátok megverték a spanyolokat, a szerbek a görögöket, Ausztráliát pedig az Egyesült Államok állította meg.
Ha valamelyik együttest el akartuk kerülni a négy közé jutásért, az egyértelműen Olaszország volt. Megkaptuk. A La Défense Aréna telt háza, 15 ezer szurkoló előtt, „Hajrá, Magyarok!” csapatkiáltással kezdődött az összecsapás.

Manhercz Krisztián vezető találatánál kiszakadt a feszültség és már ekkor magyar kezek emelkedtek a magasba. Itt már minden egyes gól nagyobb jelentőséggel bír. Di Fluvio szabálytalansága miatt büntetőhöz jutottunk, Manhercz ezt is bevágta. A túloldalon az ötméterest Vogel Soma kapufára küldte. Emberelőnyből szépítettek az olaszok úgy, hogy vitatható, mennyire haladt át a labda a gólvonalon. Nálunk Manhercz nem bízta a véletlenre, és egy erőteljes lövéssel harmadszorra is betalált. Sípszó és kontra itt, sípszó és kontra ott, majd Velotto módosított az eredményen. Az utolsó támadást bírói videózás akasztotta meg, az olaszoknál maradt a labda, de az akciót nem tudták sikeresen zárni, az első negyed végén 3-2-re vezetett a magyar csapat.

A második negyed, azt reméltük, talán sípversenytől mentes lesz, vagy értelmezhetőbb, mint az első… A blokkjaink a helyükön voltak, de elöl elakadtak a lövéseink, a fór is kimaradt. Mindkét kapus pazarul védett. Kísértetiesen emlékeztetett ez a mérkőzés a lányok tegnapi negyeddöntőjére: a védekezés rendben, a támadás kevésbé. Az olasz támadásnál Condemi lövésnél ütötte meg Jansik Szilárdot, csapatkapitányunk szemöldöke felszakadt, ápolni kellett a kispadon. A bírók visszanézték az esetet, elvették a gólt, Condemi pedig négy percet kapott. Forrtak az indulatok a vízben és a parton. Sajnos azt kell mondani, kicsúszott a játékvezetők kezéből az irányítás, negyeddöntőhöz méltatlan jelenetek zajlottak. Az olaszok kapitánya, Sandro Campagna tombolt a medence mellett, a közönség fütyült. A teljes káoszban a mieink maradtak nyugodtabbak, Manhercz mentette meg a helyzetet a találatával. Hátul kettős hátrányba kerültünk, de kimaradt. A félidőre 4-2-re vezetett Magyarország. Minden hidegvérre és tiszta fejre szükség lesz a folytatásban.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
A sérült Jansik Szilárd és Varga Zsolt szövetségi kapitány

A fordulás után az olaszokat a történtek annyira nem vetették vissza, minket annál inkább, mert két gyors gólt vágott be az ellenfél, az összes létező feszültségüket beleadták, ki is egyenlítettek. Az emberelőnyeink kimaradnak, az eddig brillírozó Manherczhez nem tudtak a társak felzárkózni, Echenique megfordította a meccset, a lelátó felrobbant, a lelki fölény is az olaszokhoz került. Varga Zsolt időt kért, hiába, egyszerűen nem sikerült semmi elől. Kritikus pillanatokban fontos védések jöttek Vogel Somától, de egyedül nem tarthatta hátul a frontot, di Fluvio kettőre növelte az előnyt. Zalánki Gergő végre megtörte a gólmentes szériát és a fél tucat kihasználatlan fór után, emberelőnyben betaláltunk. Egy újabb olasz gólt követően egy Zalánki-bomba hozta vissza egyre a különbséget. A negyed magyar blokkal zárult, és 7-6-os olasz vezetésnél. Még semmi nem veszett el, de ezt a feszültséget már senki nem bírta a lelátón.

Következett az utolsó nyolc perc az elődöntőért folytatott összecsapásból. Megint az olaszok kezdtek jobban, de elképesztő, honnan kapaszkodott vissza megint Varga Zsolt csapata. Előbb Fekete Gergő hozta vissza a reményeket, majd a harmadik Zalánki-lövés döntetlent hozott. Szólt a közönségtől a „Harcoljatok, harcoljatok!”, a kivédekezett olasz támadás után egyre nagyobb hangerőre kapcsoltak a magyar szurkolók, „Ria, ria Hungária!” majd harsogott a „Mindent, bele!”. És megint Vogel Soma, kulcsfontosságú pillanatban védett büntetőt. Jelezze, aki ezekben a pillanatokban nem ugrált otthon a tévé előtt idegességében. A mélyből hozta vissza a magyar csapat, Manhercz pedig fordított három perccel a vége előtt. Hátul nagyon összeállt a védelem. Campagna időt kért 1:40-nel a vége előtt, emberelőnyben, és Presciutti egyenlített. Varga Zsolt is időt két a magyar fórnál, egy perc volt vissza a találkozóból. Kimaradt a helyzet. Újabb olasz időkérés, vélhetően az utolsó támadásnál, labdát szereztünk és megúsztunk, de kimaradt az ajtó-ablak helyzet. Maradt a 9-9, és ötméteresek következtek.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Varga Dénes bedobta, de a bírók megnézték újra, és nem adták meg. Vogel Soma védett. Vámos Márton nem hibázott. A lelátóról szólt a „Vogel Soma, Vogel Soma!” És kivédte a másodikat is. Zalánki is megtette, amit kellett, kezünkben a sorsunk… Az olaszok belőtték, Fekete Gergő kihagyta, és megint lehúzta a rolót Soma. Manhercz, aki az egész meccsen vitte a hátán a csapatot, bevarrta. Ezzel elődöntőbe jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott.

A döntőért a horvátokkal játszunk.

Hirdetés
Korábban írtuk