Fotó: Magyar Lovassport Szövetség, Massimo Argienzano
Kaizinger Balázs Cloverrel az utolsó négycsillagos kvalifikációs versenyén, az olaszországi Montelibretti krosszpályáján
Hirdetés

Már az athéni olimpia óta látszott, hogy az idehaza legnépszerűbb szakágban, a díjugratásban vagyunk a legtávolabb az élmezőnytől. Bár Weinhardt Virág 2013-ban, ifj. Szuhai Gyula 2022-ben gyermek korosztályos Európa-bajnok lett, a felnőttek között 2017-ből ifj. Szabó Gábor világkupadöntős 21. helyezése volt az egyetlen komolyabb eredmény. Utoljára Túri József volt a top 10-ben Superville nevű lovával, amikor az Eb-aranyérmes angol válogatottból hazatérő díjugratónk vb-VI. helyezést ért el, és Sydney-ben is indulhatott volna, ha lova az olimpián nem betegszik meg. Túri József terepmotor-balesetben vesztette életét 2001-ben, nevét a Nemzeti Lovardában 2021-től dombormű őrzi.

Segített az olimpiai program

Superville-kvalitású lovakról gondoskodni meghaladta volna a csapat anyagi lehetőségeit, ezért Párizsra tekintve a díjugratószakág a sportjogbérletet választotta, amelyhez a montreali olimpia csapatezüstérmese, Paul Sockenmöhle biztosított megfelelő lovakat és Norbert Nuxoll személyében vezetőedzőt. Sockenmöhle már számos országot és egyéni lovast juttatott ki az olimpiára. A hosszú távú célhoz vásároltak tíz, a következő ötkarikás játékokig azonos lovasokkal felépíthető lovat. Bár a Magyar Lovassport Szövetség és a német szakember közötti szerződést politikailag motivált támadások is érték az „adóforintok hasznosulásának” kérdésköre okán, nélküle valójában a díjlovasok és a lovastusázók sem tudtak volna eljutni még a kvalifikációs versenyekre sem – sőt, a fogathajtóknak is jutott ebből a pénzből, akik közül kettesben Hölle Martin ismét megvédte világbajnoki címét.

A díjugratócsapatnak a megfelelő lovakon is kevés volt az egyéves rákészülés. Ugyanakkor a 2028-ra vásárolt, jellemzően 5-6 éves, a politikai ellenzők részéről „német másodosztályúaknak” minősített lovak megfelelően teljesítenek korosztályuk felhozó versenyein.

Korábban írtuk

1936 óta először?

A díjlovasok hét képzési szint után jutnak el az olimpiai nagydíjig. A képzési kategóriák hazai bajnokságán, a Championátuson nyolc éve a harmadik szinten, a könnyűosztályban az V. helyen végzett az ifik között Pachl Benedek a családja tulajdonában álló és édesapja, Pachl Péter által kiképzett Donna Friderikával. Hollandiába költözve lett Pachl Benedekből nagydíjas lovas, aki most a C csoportos kvalifikációban a III. helyen végzett. Mivel a csapataikkal és a csoportok I–II. helyezéseivel kvalifikációt szerzők kiestek előle, jelenleg ő az első számú tartalék. Azaz elég egyetlen előtte álló páros lovának sérülése, a 24 éves Pachl Benedek indulhat Párizsban. Emiatt az olimpiai program támogatásával a napokban átköltözik a holland csapatot a riói olimpián irányító Johan Rockx istállójába.

Mindhárom szakágban csak akkor indulhatnak a csapatok, ha a tagok legalább három világkupán MER egyéni minősülést szereznek. A magyaroknak – Pachl Benedeken kívül Yom-Tov Jázminnak, Komjáthy-Losonczy Anikónak, Garai Máténak – megvan az MER-e. Ha az FEI hét országcsoportjából bármelyik csapatkvótás kiesik, az az ország kapja meg a felszabaduló kvótát, amelyik egyéni versenyzői a legjobb pozícióban vannak az egyéni olimpiai ranglistán. Ezek most a magyarok! Azaz igencsak jók a kitátásaink, hogy 1936 után ismét legyen a magyar díjlovascsapat a játékokon.

Fotó: Demokrata/V. Paizs Gábor
Lázárék, Jármyék, Szuhaiék után újabb lovasdinasztia tagja a dobogó csúcsán: Krucsó Karolina. Edzője Pachl Péter, a díjlovas-válogatott Pachl Benedek édesapja

A december 16-ai hétvégén a hollandiai Genemuidenben dőlt el, hogy dr. Fonyódi Ildikó személyében egy paradíjlovasunk is kinn lesz az olimpián. Bojengel nevű lova a díjlovasaink legfőbb támogatójának számító Arie Yom-Tov hollandiai istállójáé. Korábban lánya, a magyar válogatott Yom-Tov Jázmin lovagolta, a már említett olimpiai program a versenyzési jogát vette meg.

Pedig félt a lovaktól

Bár akkor még nem lehetett állítani, november 5-én már majdnem biztos volt, hogy az olaszországi Montelibrettiben rendezett négycsillagos lovastusaverseny után Kaizinger Balázsé lesz a C csoport egyik és a magyar lovasok első kvótája.

Kaizinger Balázst a munkahelyén a mentora, Elmar Lesch istállójában, az Alsó-Szászországban fekvő Bavendorfban az esti szénázás után értem el, ahol a friss olimpikonunk a sajátjaival együtt 12 lovat gondoz.

– Több sportágat is kipróbáltam a szülővárásomban, Zalaegerszegen. Tizenévesen leginkább reményteljes tőrvívónak tartottak, de a kondicionáláshoz tartozó futást nem szerettem. Ezért az egyik nyáron anyám a húgommal elvitt egy csácsi lovastáborba, ahol azonnal levágtam a nagy hisztit, mert annyira féltem a lovaktól – mesélt a kezdetekről. – Talán a lányok hatására csak sikerült felimádkozniuk az egyikre, majd az óra végén az oktató megkérdezte anyámat: hány éve lovagolok? A rádiházi ménesben, a lovastusa akkori központjában gyakoroltam tovább, majd mezőgazdasági szakiskolásként a kaposvári lovasakadémián példaképem, Schaller Gábor atlantai olimpikon, illetve Haál Gábor és Léber József támogatásával kezdtem versenyezni.

– Mielőtt nyolc éve Németországba költözött, 2000 őszétől egy ősi magyar fajtával, a gidránnal versenyzett. A mecenatúra hiánya vagy maga a gidrán fajta volt-e az oka, hogy csak 2022-ben Németországból, 43 évesen jutott ki először vb-re?

– Húszévesen Schaller Gábor vitt a marócpusztai gidránménesbe, és szép hat évet töltöttem ott: világkupadöntőre is minősültem egy gidránnal. Nem a fajtán és a szponzoráción múlott, hogy nem jutottam ki az athéni olimpiára. Saját lovastudásom és a mögöttem állók gyakorlata volt akkor véges.

– Hogyan akadt mostani lovára, Cloverre, azaz magyarul Lóherére?

Fotó: Demokrata/V. Paizs Gábor
Haflingi iskolaló Sződligetről a díjlovas Championátuson Dublinszki Lucával

– Klaus Bockmeyer volt az első munkaadóm az alsó-szászországi Lingenben. Az övé volt az akkor három és fél éves Clover. Csak úgy mellesleg mutatta meg a sárga oldenburgit, mert ugrólóként nem látott benne fantáziát. Kíváncsiságból felültem rá. Terepre vittem, ahol rögvest magától repkedett a tócsák, sövények felett. Mindenben partner volt, nem kellett tanítani. Doppingolja a tömeg, a zaj, amitől általában félnek a lovak. Fokozatosan emeltem nála a tétet, mire eljutottunk a német bajnokság III. helyére és a hatéves lovak VB-jére. 2019-re már sok kérője volt, féltem, eladják alólam. A szövetségi elnök, Lázár Vilmos azonban felismerte a lehetőséget; elsősorban Szebényi Dániel, az ismert lovasszakember javaslatára az ő elnöki döntése volt a megvétele. Ezek után lettem a Magyar Lovassport Szövetség olimpiai programjának tagja. Enélkül esélyem sem lett volna a vb-re, majd most az olimpiára kijutni.

– A kvalifikáció négycsillagos versenyein nem kellett előrepálcáznia a 72 százalékos díjlovaglásra is képes Clovert, kis késésekkel így is célba értek. Az olimpián viszont jóval nagyobb terhelés vár rá: az 5800 méteres tereppályán óránként 34 kilométeres átlagsebességgel kell megugrania a legalább 40 rögzített akadályt. Az olimpiai programból vásárolt másik lovával, Herr Coles Classicóval is kvalifikálta magát. Eredményei szerint Classico szertelen díjló, de gyors a terepen.

– Classico a vésztartalék. Clover az egész eddigi pályafutása alatt a terepen egyszer vétett akadályhibát. Ez is azt mondatja velem: lehet három feleséged, de csak egy nagy szerelmed. Nekem ő az, aki miatt egy évig nem láttam anyámat. Versailles kastélyparkjában kell majd először kifutnia magát. Viszi majd előre a szíve, ahogy eddig is vitte. Megcélozhatom vele a mezőny első harmadát.

A lovasok kvótáin felül két sportvezetői megbízásunk is lett, mivel az FEI Bázár Györgyöt kérte fel a párizsi lovastusaversenyek lebonyolításáért felelős vezető stewardjának, Fugl Károlyt pedig az egyik díjugrató-versenybírónak.

Egyre többen nyeregben

A Magyar Lovassport Szövetség egységes nevezési programjának statisztikái szerint az olimpiai szakágakban folyamatosan emelkedik a versenyeken minősítő pontot gyűjtők száma. Az utánpótlás-nevelésben átrendeződés tapasztalható: az angol mintára szervezett Póni Klubban csökken, a szabadidősöknél meredeken emelkedik a startszám. A szabadidősök III. országos bajnokságára már négy nap kellett a Nemzeti Lovardában, hogy a 81 ülésverseny, ügyességi, díjlovas- és díjugrató-feladat 1616 startja lebonyolítható legyen. A komplex tudást igénylő lovastusa is megjelent körükben: Szabolcsban Bubán Zsolt barcelonai lovastusa-olimpikon szervezésében 2023-ben regionális terep-Championátust hirdettek.

A szabadidősök és pónisok idővel a saját korosztályos versenyrendszerükön kívül, a szakágakban is elkezdik – például Pachl Benedek és Yom-Tov Jázmin esetében a felnőttválogatottba vezető – pályájukat. A mostani pónisokra is ez jellemző: a 2023-as pónis ifi szakági bajnok Bihari Blanka Legenda nevű lovával a Championátus alapfokú bajnokságában a X. helyen végzett.

2023-ban a diósgyőri Szuhai lovascsalád legifjabb tagja, Rodrigo VI. lett a díjugrató gyermek Eb-n, és utána 13 évesen, a felnőttválogatottak előtt megnyerte a hazai felnőtt ob-t – mint tette azt anno 1953-ban Suti István, aki 1960-ban X. lett az olimpián.

Lovastusában a szentendrei Chodák Zorka 2022-ben, 16 évesen pónidíjlovas szakági bajnok volt, idén ifiválogatott és IX. az egyesített, 184 szereplős lovastusa-ranglistán.

A 2023-as díjlovas Championátus két papírforma-szaggatója közül Krucsó Karolina alapfokú ifibajnoksága magyarázható azzal, hogy a tízéves baracskai kislány – akárcsak Szuhai Rodrigo – lovascsaládból érkezett: nagyapja, Krucsó Ferenc a díjugratócsapat tagjaként IV. volt a moszkvai olimpián, édesapja, Krucsó Szabolcs 2017-ben felnőtt magyar díjugrató bajnokságot nyert. A díjlovasok betűtől betűig hajtják végre feladataikat a négyszögben. Karolina pontosságával felülírta félpóniján a 16–18 éves ellenfelei nagyobb tapasztalatát. Ugyanilyen jó térérzékkel befolyásolta az inkább rönkhúzásra, mintsem díjlovaglásra tenyésztett haflingi iskolalovát a 12 éves, sződligeti Dublinszki Luca az előkészítősök között. A versként is felfogható díjlovas-feladatsorok „felmondásakor” a megkívánt láthatatlan jelzésekkel segítette Noé nevű hátasa mozgását, kihozva belőle a 130 százalékot. A Championátus hét kategóriájában ő aratta a legnagyobb különbségű győzelmet. Ezután egy héttel a szabadidős ob-n egy osztállyal feljebb, az alapfokban a nálánál idősebbek, a 15 év felettiek korosztályában ismét dobogós, bronzérmes lett.