Milák Kristóf és Verrasztó Dávid is vezeti saját számának ranglistáját három hónappal a glasgow-i úszó Európa-bajnokság előtt.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint mindketten a március végi, debreceni ob-n elért eredményeiknek köszönhetően állnak az élen. Rajtuk kívül a férfiaknál Németh Nándornak, Kenderesi Tamásnak és Bernek Péternek is van top 3-as ideje, míg a nőknél Kapás Boglárkát és Késely Ajnát jegyzik „dobogós” helyen a kontinentális ranglistákon.
    
A férfiaknál Németh Nándor 48.31-es teljesítménye a 3. legjobb idő 100 gyorson, míg Kozma Dominik 200-as ideje a kilencedik. Nyolcszázon – a nyáron csak nyílt vízen versenyző – Rasovszky Kristóf 10., Kalmár Ákos pedig 7. helyezett 1500 gyorson.
    
Három rangsorban is feltűnik Bernek Péter neve, aki 200 háton 6., 200 vegyesen 9. és 400 vegyesen 3. Utóbbi számban ranglistaelső Verrasztó Dávid, aki egyetlen európaiként tudott 4:13-on belül úszni 2018-ban, Gyurta Gergely ugyanitt ötödik.
    
A 200 pillangón a rangsort – egyszersmind a világranglistát is – Milák Kristóf vezeti, akinek 1:52.71-es ideje minden idők harmadik leggyorsabb úszása volt ezen a távon. Itt Kenderesi Tamás a második, Cseh László a negyedik, Biczó Bence pedig a hetedik. Százon Milák holtversenyben második.
    


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A nőknél Késely Ajna és Kapás Boglárka viszi a prímet. Késely második 400 gyorson és harmadik 800-on, míg az olimpiai bronzérmes Kapás negyedik 400-on, második 800-on, ötödik négyszáz vegyesen és tizedik kétszáz pillangón.
    
Szintén az első tízben tűnik fel Szilágyi Liliána, aki 8. 100 pillangón és 7. 200-on, Bordás Bea fehérvári országos csúcsa pedig az 5. helyre jó 50-en. Szintén top tízes Burián Kata 200 háton (6.) és Sebestyén Dalma 200 pillangón (8.).
    
A kommüniké emlékeztet rá, hogy a 29. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő, háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka idén még nem indult versenyen.
    
A vizes kontinensbajnokságot augusztus 3. és 12. között rendezik Glasgow-ban a multisport Eb keretében, ahol hét sportág küzdelmei zajlanak párhuzamosan: az úszás – műúszás, műugrás, nyíltvízi úszás – mellett az evezés, kerékpár, torna, golf és triatlon versenyeinek szintén a skót város ad otthont, míg az atlétikai kontinensviadalnak Berlin. Amennyiben a formula beválik, 2022-ben mind a hét Eb-t egy városban bonyolítják majd le az érdekelt szövetségek.

(MTI)