A világranglistán 54. játékos kapta a magyarok közül a legnehezebb sorsolást, mivel a kilencedik helyen álló görög kiválósággal került szembe. Az athéni ellenfélnek a három évvel ezelőtti Garros-fináléja mellett tavalyról, Melbourne-ből is van egy Grand Slam-döntője, 2019-ben ATP-világbajnok volt, és 11 trófeájából egyet idén áprilisban szerzett Monte-Carlóban.

Hirdetés

Pályafutásuk során eddig kétszer találkoztak, 2019-ben, Barcelonában a görög nyert, illetve a 2017-es genovai challenger-tornán Fucsovics feladta a mérkőzést.

A harmadik csatára a 10 ezer férőhelyes Suzanne Lenglen Stadionban került sor, méghozzá becsukott tető alatt, miközben a legtöbb pályán az esős időjárás miatt állt a játék. Az elején mindketten bréklabdákat hárítottak, aztán könnyebb adogatógémek következtek, melyekben Cicipasz remekül irányított tenyeressel, Fucsovics pedig kiválóan szervált. Így jutottak el a rövidítésig, melyben a 32 éves magyar 3-0-ra vezetett, 7-6-nál saját adogatásnál szettlabdája volt, de a hálóba ütött egy könnyű tenyerest. A 25 éves görög viszont nem ingott meg, harmadik játszmalabdáját már kihasználta, és egy óra elteltével szettelőnyben volt.

A folytatásban a nyíregyházi teniszezőn meglátszott az elszalasztott nagy lehetőség, rögtön elvesztette a szerváját, de 2:3-nál bátor játékkal utolérte ellenfelét. Csakhogy a továbbiakban ismét Cicipasz kezdeményezett többet, Fucsovicsnak rengeteg energiája ment el a védekezésre, ritkán tudta átvenni az irányítást, ismét elbukta az adogatását, majd a rivális 1 óra 49 percnél kiszerválta a játszmát.

Korábban írtuk

A harmadik felvonás már nem tartogatott különösebb izgalmakat, Fucsovics – aki az áprilisban megnyert bukaresti torna óta csuklósérüléssel bajlódik és fájdalomcsillapítókkal teniszezik – már alárendelt szerepet játszott. A görög favorit két brékkel 5:1-re meglépett, és 2 óra 20 perc elteltével ünnepelhetett.

„A körülményekhez képest jól játszottam, kihoztam mindent magamból”

– nyilatkozta a Kossuth Rádiónak. „Meg akartam verni őt, a szettlabdámnál látszott, hogy hiányzott nálam a meccsszituáció, máshogy kellett volna megjátszanom azt a pontot. Az előző napokban kicsit frusztrált voltam, mert nem szeretek felkészületlenül érkezni egy nagy versenyre” – mondta, hozzátéve, párosban sincs könnyű sorsolása. Kifejtette, a soron következő füves pályás szezonban elvileg minden héten versenyez, de ezt még befolyásolhatja a sérülése.

Eredmény:

1. forduló (a 64 közé jutásért), férfiak:


Sztefanosz Cicipasz (görög, 9.)-Fucsovics Márton 7:6 (9-7), 6:4, 6:1