Hirdetés

Hajnal óta folyamatosan szólnak a szirénák a francia fővárosban, rendőrök, mentők, katonai konvojok és delegációk vonulnak nagy számban a párizsi utcákon. Az egyik kereszteződésben 15 rendőrségi jármű vonulását számoltuk, de előfordul olyan utca, ahol több száz méteren át egymást követik az autók, felfegyverkezett katonákkal.

A főbb nevezetességek megközelíthetetlenek, kordonok, biztonságiak védik. A Szajna-parton sem lehet most sétálni – legalábbis a megnyitóhoz köthető szakaszoknál –, és nagyjából az útvonalhoz közelebb eső pontonokat reggel óta megközelíteni sem lehet. Ahol tegnap még kényelmesen sétálgattunk, ma már elzárt területnek számítanak. Nem áll meg a metró több helyszínen sem, a Champs-Élysées, Concorde, Tuileries megállónál piros x jelzi például a sárga 1-es vonalon, hogy a szerelvény továbbrobog.

Az utcán, tömegközlekedési pontokon és a metrókon is rengeteg katona és rendőr látható. A délelőtti és a kora délutáni órákban még viszonylag nyugalom uralkodott a városban, bár az autók folyamatosan dudálnak, aki teheti, gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel indul útnak. A közúti közlekedést számos helyszínen tiltják, többsávos utak teljes hosszukban lezárva. A helyi nevezetességek megtekintését mindenesetre nem pont az olimpiai napjára érdemes időzíteni.

A biztonsági szolgálat emberei egyébként kedvesek, mindenkinek készséggel segítenek az eligazodásban és irányítják el az embereket percenként a kijelölt területek mellől.

A Bastille környéki utca járdáján egymást követik a sátrak, de nagy részük magányosan ácsorog, tulajdonosaik egy időre elköltöztek, van, ahol csak egy kutya őrzi az „otthont”. Ugyanakkor szürreális látványt nyújt, ahogy az egyik sátorlakó zenét hallgat közvetlenül a katonai konvoj fegyveresei mellett…

Korábban írtuk

Franciaország még soha nem vetett be a biztonság érdekében ilyen mennyiségű erőforrást – mondta korábban a szervezőbizottság elnöke. A szigorú készültség érthető, a grandiózus megnyitóra 300 ezer néző érkezik és legalább 120 állam- és kormányfő lesz jelen. Olyan világsztárok lépnek majd fel, mint Céline Dion és Lady Gaga. A ceremónia különlegessége – amely jelentős kihívás elé állította a biztonságért felelős szerveket –, hogy teljesen nyílt területen tartják, hiszen a sportolók „bevonulása” a Szajnán történik, a nagyjából tízezer olimpikont 94 hajóval szállítják a hat kilométeres szakaszon. Majd a hivatalos ceremoniát a Trocadérón rendezik. Az olimpiák történetében egyedülálló megnyitót rendeznek a franciák, korábban a házigazdák stadionokban tartották a ceremóniát. Ezért a franciáknak presztízs szempontjából is fontos a jó lebonyolítás.

Néhány órával a megnyitó előtt egyébként több helyszínen gyújtogattak a francia gyorsvasút-hálózaton, ami súlyosan érintette a közlekedést. Az olimpia megnyitója 19.30 órától kezdődik.