Fotó: MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Kövér László a Bocskai István Sportegyesület vívócsarnokának átadó ünnepségén azt mondta, hogy „a mai találkozásunk jól mutatja, hogy összefogással, hivatástudattal és kitartással sikeres közösség építhető fel, de csak akkor, ha van, aki a dolgok élére áll, és felemeli a zászlót.” Hozzátette: egy vívóteremben a hely szellemének legerősebb vonása a szabadság, és egy, a magyar reformátusok által létrehozott és használandó vívóteremben pedig különösképpen így kell ennek lennie.

Kövér László közölte: „aki szabad akar lenni, annak meg kell tanulnia kiállnia magáért, és a kard a kézben, pontosabban ez esetben a tőr, pedig megtanít küzdeni.” Hozzátette, hogy a vívás megtanít arra, hogy küzdeni okosan kell, amire a régiek azt mondták, hogy a vívás a megértés tudománya. Számba venni erősségeinket és gyengéinket, az ellenfél erényeit és hibáit – tette hozzá Kövér László.

A házelnök azt mondta, hogy kilencedik esztendeje folyik Halásztelken a vívásoktatás, hetvenkét iskolás növendék jár rendszeresen az edzésekre és dolgozik keményen. Hozzátette, hogy hatvannégy vívónak van versenyengedélye, közülük tizenketten a korosztályos válogatott tagjai. Az érettségiző Nádasdy Anna kerekesszékes vívóként már hatszoros világbajnok az U23-asok között – tette hozzá Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy Lengyel Éva szatmárnémeti vívóedzőnek köszönhető, hogy Gombola András vívóedző életének a vívás adott irányt, célt és erőt. Hozzátette, hogy Gombola András szavai szerint „azért fogja Lengyel Éva nevét viselni ez a terem, mert azt a szemléletet, azt a lelkületet szeretném itt is megidézni, amit Lengyel Évától láttam otthon, amikor az edzőm volt”.

Korábban írtuk

A házelnök beszélt arról is, hogy a szatmárnémeti születésű Gombola Andrásnak köszönhető, hogy a tőrvívás ősi tudományának továbbörökítésével Halásztelek és a Bocskai Sportegyesület megkapta ezt a „nagyszerű közösséget”.