Tíz évvel ezelőtt valóságos „hokilázban” égett az ország, miután férfi jégkorong-válogatottunk megnyerte Szapporóban a divízió I-es világbajnokságot, és bejutott a főcsoportba. 2015-ben a történelem megismételte önmagát, a fiúk újra a legjobbak közé kerültek. A nemzeti együttes néhány nap múlva hazai pályán, telt ház előtt bizonyíthat újra.
 


A 2000-es évek elején a magyar jégkorongról legtöbbünknek csupán egy-két kiemelkedő tehetségű, külföldre szerződtetett hazai játékos neve ugrott be. Ma már egészen más a helyzet. A válogatott az elmúlt évtizedben kétszer is kiharcolta, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön, tavaly a fiúk a 19. helyen álltak a világranglistán. Ebben a pozitív változásban a megfelelő szakmai stratégia kiválasztása mellett a sportág biztos egzisztenciális hátterének megteremtése is szerepet játszott.

A társaságiadó-kedvezménynek (tao) köszönhetően 2011-től a magyar hoki soha nem látott fejlődési lehetőségekhez, valamint kiszámítható és biztonságos jövőképhez jutott. Ennek hatására megsokszorozódott az érdeklődők száma: hét év alatt duplájára, több mint ötezer főre emelkedett az igazolt versenyzőink száma.

A gyarapodó tömegbázis miatt szükségessé vált a hazai infrastruktúra fejlesztése, a sportolásra alkalmas jégfelület növelése. A kormány célként határozta meg, hogy a jövőben minden megyei jogú nagyvárosban legyen egy fedett jégpálya, Budapesten pedig legalább egytucatnyi. Az előző évtized során több mint húsz új létesítmény épült az országban, így olyan településeken is elérhetővé vált a sportág, ahol korábban nem volt az.

Már biztosra vehető, hogy néhány év múlva megépül a fővárosban a Nemzeti Korcsolyázóközpont is, amely nagyjából hatezer néző befogadására lesz alkalmas. A komplexum a Papp László Sportaréna mögötti részen kapna helyet. A létesítmény egy fedett, hosszú pályás, 400 méteres gyorskorcsolyapályából, négy, egyenként 30×60 méteres, jégkorongozásra, rövid pályás gyorskorcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpályából, valamint a kiegészítő létesítményekből – öltözők, edző- és kondicionálótermek – áll majd, és otthont ad annak az akadémiai központnak is, amely a magyar gyors- és műkorcsolya fejlesztését fogja szolgálni.

A magyar hoki fejlődésének köszönhetően komoly sportdiplomáciai sikereket is elértünk az elmúlt években, többször rendezhettünk rangos nemzetközi bajnokságokat. Nemzeti válogatottunk játékszínvonalának emelkedése a hazai szurkolótábort illetően is változást eredményezett, a 2011-es budapesti divízió I-es világbajnokság mérkőzései kivétel nélkül telt ház előtt zajlottak. Most sem lesz ez másképp: a magyar csapat meccseire már elővételben elkelt az összes jegy. A szervezők ugyanakkor azokra is gondoltak, akik nem jutottak belépőhöz: Budapesten a következő napokban több szurkolói falu épül, a Papp László Budapest Sportaréna, a BOK-csarnok, illetve a Tüskecsarnok mellett az érdeklődők óriáskivetítő előtt drukkolhatnak a magyar csapatnak.

A válogatott március közepén kezdte meg felkészülését a bajnokságra. Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány 26 játékossal indította a közös munkát, de a keret folyamatosan alakul, nincsenek fix helyek, mindenkinek van esélye bekerülni a csapatba.

A világbajnokság április 22-én indul, 16.00 órakor Kazahsztán ellen kezd a válogatott. Április 23-án 19.30-kor az A csoportból kiesett Olaszország lesz az ellenfelünk, míg két nappal később, április 25-én 19.30-kor Szlovénia ellen játszhatunk. A következő napon szintén 19.30-kor Lengyelország csapatával lépünk jégre. A magyar válogatott utolsó meccsére április 28-án, 19.30-kor kerül sor, akkor Nagy-Britannia válogatottjával küzdenek meg a fiúk. Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, az utolsó pedig a divízió I/B-ben szerepel majd 2019-ben.

Sofron István, a válogatott csatára a közmédiának azt mondta, talán ez a vébé lesz a legnehezebb az eddigiek közül, de a közönség segítségével a csapat kiharcolhatja a feljutást. A játékos szerint a szlovén és a kazah válogatott jobb játékerőt képvisel a magyarnál, az olasz és a lengyel csapat egyenrangú, a britek azonban okozhatnak meglepetést a torna során.

Szencz Dóra