Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

Köszönetemet és hálámat fejezem ki mindazoknak, akik részt vállaltak a közös sikerből – kezdte értékelését az esemény kormánybiztosa a viadal zárását követő napon. Schmidt Ádám emlékeztetett arra: a világbajnokságot megelőzően egyik fő célnak azt nevezte, hogy minden magyar magáénak érezhesse a hazai rendezésű atlétikai vb-t, és most, a zárást követően bízik benne, hogy minden honfitársunk büszke is erre a világbajnokságra.

– Szerettük volna a kiemelt nemzetközi sporteseményeket egészen másképpen megközelíteni, hogy azok túlmutassanak az adott világesemény néhány napján. Eszközként szerettük volna használni ezeket a sporteseményeket arra, hogy az adott sportágat közelebb vigyük a honfitársainkhoz, mint például jelen esetben az atlétikát. E téren is egyedülállót alkottunk. Köszönöm a szervezőbizottság munkáját, akik úgy gondolták, hogy ez egy nemzeti cél.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Schmidt Ádám szerint minden magyar kihúzhatja magát, és hozzátette: egy ilyen szintű világesemény keveset ér, ha nincsenek szurkolók. A szervezőbizottság ezen a területen is elképesztő erőfeszítéseket tett. A sportolók is kiemelték, ilyen hangulatra rég nem láttak példát. A világsztár atlétákat lenyűgözte a budapesti atlétikai világbajnokság.

Rekordszámú, hatvanhárom fős magyar válogatott vett részt a hazai atlétikai világbajnokságon. A legnagyobb eredményt Halász Bence érte el kalapácsvetésben világbajnoki bronzérmével. Öt országos csúcs dőlt meg síkfutásban. Női hétpróbában két atlétánk végzett a legjobb tízben, Krizsán Xénia negyedik, Nemes Rita tízedik lett.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Minden álmunkat túlszárnyalta a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság, sokkal sikeresebb volt a vb annál, mint amit előzetesen megterveztünk – vette át a szót az eseményt rendező cég vezérigazgatója. Németh Balázs úgy fogalmazott: ez volt minden idők legnagyszerűbb magyarországi világeseménye.

Korábban írtuk

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– A világ legkomolyabban vehető sportdiplomatáitól és az atlétika szuperhőseitől gyűjtöttünk be jelzőket az elmúlt napokban: elképesztő, lenyűgöző, tökéletes, kiváló, a legnagyszerűbb, a legjobb… Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke azt mondta: egy új mérce lett a szabadtéri atlétikai világbajnokságok történetében, mostantól Budapesthez mérik majd az atlétikai világbajnokságokat.

Németh Balázs a világbajnokság előtt élményt ígért, olyan élményeket, amelyek újdonságnak számítanak itthon és világszerte is sporteseményekkel kapcsolatban.

– Emiatt sokkal többet dolgoztunk, mintha csak egy sima atlétikai vb-t rendeztünk volna. Ezért voltak a kockázatos döntéseink is. Kockáztattunk, de győztünk. Nem tudok olyanról, ami utólag rossz döntésnek bizonyult vagy hibáztunk volna. Mindennek köszönhető, hogy összeállt egy olyan kép, ami „elképesztő, lenyűgöző, tökéletes, kiváló, legnagyszerűbb, új mérce”. Jó volt magyarnak lenni az elmúlt kilenc napban, és különösen jó volt szervezőnek lenni.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A VILÁGBAJNOKSÁG A SZÁMOK TÜKRÉBEN

A számok alapján a budapesti atlétikai világbajnokság túlszárnyalja az eddigi legsikeresebb, 2017-es londoni atlétikai vb-t. Ezen a területen is győztünk – mondta Németh Balázs

– Rekordszámú, 2100 sportoló vett részt a vb-n 195 országból

– 120 országból több mint 400 ezer szurkoló látta élőben a helyszínen a világbajnokságot. Egész pontosan 404.088 jegyet adtak el, ebből 3700 bérletet értékesítettek. Ezek 60 százalékát Magyarországról, 40 százalékát külföldről vásárolták meg.

– A két szurkolói zónában 200 ezer ember fordult meg

– Az első hét napban közel egymillióan nézték meg a vb weboldalát, amivel minden korábbi eseményt túlszárnyaltak

– 14 ezer cikk született a világbajnokságról, melyeknek 28,5 milliárdos elérése volt világszerte

– Még nincs végleges adat, de több mint egymilliárdan nézték tévén keresztül a budapesti világeseményt

– 45 tévétársaság 1200 televíziós szakember, 75 ország 850 fotósa és újságírója tudósított a vb-ről

– A világbajnokság közösségimédia-felülete átlépte a 11 milliós határt

– 12.042-en vettek 2023 forintos jegyet a vasútnál és 183-an a Volánnál

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A szervezőbizottság vezetője azt is elmondta, egy idő után olyan szektorokat is megnyitottak, amelyeket a kiemelt vendégek részére tartottak fel eredetileg, de mivel a VIP vendégek közül voltak olyanok, akik nem mentek ki az eseményre, a szervezők nem hagyták, hogy üres székek maradjanak. Az atlétikai vb kilenc napjának 14 programja alatt – beleértve a délelőttit és az estit – teljes kapacitással működött a Nemzetközi Atlétikai Központ.

– Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja nekünk, hogy a budapesti vb 95,5 százalékos telítettséggel megy majd, akkor orvost hívtunk volna hozzá – mondta.

Az atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb újítása a Medál Pláza, amiről csak elismerően beszélt mindenki, akkora sikert volt a koncertekkel, programokkal színesített éremátadó, hogy több világsztár atléta sírva fakadt, mert soha nem vettek át ennyi néző előtt érmet. Sebastian Coe pedig kijelentette: mostantól nincs atlétikai vb Medál Pláza nélkül.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
A budapesti atlétikai világbajnokságon három aranyérmet nyert Noah Lyles meghatottsága a dobogón a Medál Plázában

Az utcai versenyek kapcsán is sikerült tömegeket megmozgatni, a nézők elképesztő hangulatot biztosítottak a versenyzőknek az útvonal mellett.

– Ha valaki kint volt a férfi maratonon és körbement a 10 kilométeres pályán, akkor könnyes szemmel jöhetett vissza, mert tömve volt a belváros. Azt mondták nekünk, nem lehet reggel hétkor embereket kivinni az utcára azért, hogy maratonistákat nézzenek. Mi meg azt mondtuk: próbáljuk meg! Megpróbáltuk és ott voltak. Azt mondták, nem szabad megrendezni a hőségben a Hősök futását. Mi megpróbáltuk, ott volt hatezer ember és életre szóló élménnyel ment haza. Azt mondták nekünk, nem lehet a délelőtti programokra embereket kihozni a Nemzeti Atlétikai Központba. Mi megpróbáltuk és mindegyiken fantasztikus hangulat volt. Ez a négyszázezer ember mosollyal az arcán ment haza.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Németh Balázs külön megköszönte Youhuu szerepvállalását, mert a vb kabalaállatának életre kelte után új szintre lépett a jegyeladások száma. Reméli, Youhuu megítélését illetően most már egyetértés van az egész országban és a média minden spektrumában. A várt leleplezés elmaradt, a kabalafigura kilétéről a szervezőcég vezetője csak annyit közölt: „Nem én voltam”.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata