Hirdetés

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gazdag gyűjteményére és a Nemzeti Sport válogatott fotóira épülő, a sport, a kultúra és a történelem viszonyát bemutató kiállítás három, térben is elkülönülő tematikára épül. A Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján a hazai foci múltjának és jelenének vizuális emlékeivel találkozhatunk. A kihelyezett tíz installáció egyik oldalán a XX. századi magyar plakátművészet kiemelkedő alkotásai láthatók olyan művészektől, mint Manno Miltiades, Bíró Mihály, Fery Antal vagy Pál György, míg a másik oldalukon a magyar válogatott mérkőzésein megörökített nagyszerű pillanatok kaptak helyet.

Fotó: Várkapitányság

A szabadtéri installációk a Budavári Palotanegyed Hunyadi udvarán folytatódnak, az OSZK épülete mellett. Az itt kiállított plakátok, metszetek és kisgrafikai alkotások arra a kérdésre keresi a választ, hogyan is vált a futball világszerte népszerű, ma már tízmilliók által követett és játszott sportággá.

Fotó: Várkapitányság


Végül az OSZK beltéri, látványos és családbarát kiállításán a foci, a film és a történelem találkozási pontjain kirajzolódó történetek kerülnek a középpontba. Az eredeti plakátok és kéziratok mellett olyan ritkán megtekinthető emblematikus tárgyak is láthatók, amelyek Ottlik Gézához, Mándy Ivánhoz, Jékely Zoltánhoz, Tandori Dezsőhöz vagy éppen a Korda testvérekhez kapcsolódnak. Korabeli filmhíradók részletein láthatunk legendás mérkőzéseket és játékosokat, interaktív módon böngészhetünk egykori újsághírek között, valamint megnézhetjük azt a különleges bélyeget is, amely 1954-ben már előre elkészült, hogy az Aranycsapat vb-győzelmét hirdesse.
A július közepéig látogatható kiállítás kurátora Sulics Fruzsina, az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatvány-tárának kutatója.

Fotó: Várkapitányság


A kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak, így például a foci szerelmesei a Várkert Bazár Öntőház udvarán kialakított szurkolói teraszon ingyenesen, óriáskivetítőn követhetik az összes mérkőzést, melyeket a Nemzeti Sport szervezésében szakértői beszélgetések vezetnek fel. A meccs nélküli napokon ugyanitt szabadtéri mozi várja az érdeklődőket: június 28-án a Szépek és bolondok, július 3-án a Két félidő a pokolban, míg július 4-én a Régi idők focija című filmeket láthatjuk majd.

Korábban írtuk

Fotó: Várkapitányság


Mindezek mellett az Egészséges Nemzet Mindannyiunk Közös Ügye Alapítvány sportfoglalkozásokat, sportvetélkedőket, valamint az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos beszélgetéseket szervez a Várkert Bazár északi panorámateraszán, valamint az OSZK épülete előtt, az Oroszlános udvarban.


A részletes program a varkertbazar.hu oldalon olvasható.