Hirdetés

A Wembley történetének legkiterjedtebb biztonsági műveletével készültek a klubidény csúcsmeccsére, nem előzmény nélkül: három éve az Európa-bajnokság döntőjében, a házigazda angolok és a végső győztes olaszok összecsapásán elszabadult a pokol. Legalább kétezren törték át a védelmi vonalakat és jutottak be a stadionba belépő nélkül, miközben sokan érvényes jeggyel is kívül ragadtak, hogy a lelátói zsúfoltság ne okozzon még nagyobb pánikot.

Az újabb botrányt megelőzendő 5 millió fontból (2,3 milliárd forintot) megerősítették a létesítmény biztonsági rendszerét, a többi közt új beléptetőkapukat, kerítéseket telepítettek, a rendőrökre extra testkamerákat szereltek, a jegyeket papír helyett mobiltelefonra optimalizálták és a helyszínre 2500 stewardot vezényeltek.

Az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) fokozott óvatosságra intette az is, hogy az előző két BL-döntő sem volt mentes a botrányoktól: két éve Párizsban kaotikus jelenetek alakultak ki a beléptetésnél, ami miatt a meccskezdést is csúsztatni kellett, míg tavaly a stadion felé vezető út dugult be Isztambulban, és kellett kilométereket gyalogolniuk a szurkolóknak az úttesten, tűző napon.

Legendák búcsúja

A 2007-ben átadott új Wembley a harmadik Bajnokok Ligája-fináléjának adott otthont, és kis híján megismétlődött a legutóbbi, 2013-as szereposztás: a Dortmund akkor azzal a Bayern Münchennel szemben maradt alul 2-1-re, amely ezúttal az elődöntőben épp csak, a hajrában beszedett gólokkal pottyant ki a Real Madrid ellen.

Korábban írtuk

A tizenegy évvel ezelőtti csapatból a bajorországi intermezzót követően visszatérő Mats Hummels, valamint Marco Reus maradt hírmondónak, aki stílszerűen a BL-döntővel búcsúzott a BVB-től. A túloldalon Toni Kroos játékos-pályafutását is befejezi az Európa- bajnokság után.

A búcsúfellépésüket természetesen jókora érdeklődés övezte: csak a Ruhr-vidéken 400 ezren jelentkeztek a 25 ezer gazdára váró belépőre, holott a méltányos árszabás vádja nem érhette a szervezőket: az első kategóriás jegyekért 610 fontot (280 ezer forintot) kellett kiköhögni, de a feketepiacon ennek a sokszorosát is elkérték.

Fesztivál és derűs labdázgatás

A felvezetésnek megadta a módját London, négy különböző belvárosi helyszínen négy napon át koncertekkel, aktivitásokkal, kispályás meccsekkel készült a vendégsereg fogadására. Olyan klasszisok is futballcsukát húztak, mint a brazil válogatottsági rekorder Cafu, a Real Madrid és a Milan ugyancsak brazil legendája, Kaká, vagy a franciákkal világbajnok Robert Pires.

Az összeállításokkal kapcsolatban hetekig mindenki azt találgatta, hogy a Real Madrid kapuját az egész szezonban szinte hibátlanul őrző Andrij Lunyin vagy a hosszú sérüléséből felépült Thibaut Courtois védi-e. Carlo Ancelotti vezetőedző már a meccset felvezető sajtótájékoztatón fellebbentette a fátylat: az ukrán influenzával küszködik, csak az utolsó pillanatban utazott a csapat után, ezért értelemszerűen a kezdőből is kimaradt.

A dortmundiak abból igyekeztek előnyt kovácsolni, hogy a közvélemény esélytelenként könyvelte el őket. Mesterük – és egyben gyerekkora óta szurkolójuk –, Edin Terzic is arról polemizált, ha tízszer kellene meccselniük a Madriddal, valószínűleg alulmaradnának, de egy mérkőzésből akár ők is kijöhetnek jobban, és a tavaszi BL-menetelés hatalmas önbizalmat adott nekik. A Wembleyben tartott tréningen mindez visszaköszönt: jókedvűen, felszabadultan passzolgattak, ugratták egymást a nagy meccs előestéjén.

A szokásos forgatókönyv

Az első percek ugyanakkor nem a futballról, nem Jadon Sanchóról, Jude Bellinghamről vagy valamelyik szupersztárról szóltak: pár feltűnési viszketegségben szenvedő egyén befutott a pályára, és a biztonságiak csak nagy nehézségek árán tudták megoldani a feladványt. A közjáték a németeket zavarta meg kevésbé, villámgyorsan építették a támadásaikat, sorra alakították ki a helyzeteket. Karim Adeyemi még Courtois mellett is eltolta a labdát, ám túlságosan kisodródott.

Niclas Füllkrug fejesénél is meghálálta a belga a belé vetett bizalmat, ellenben mikor a másik kapu előtt a meccs emberének választott Dani Carvajal bólintott, Gregor Kobel verve volt. Az azt követő percekben bravúrt bravúrra halmozott, ám Vinícius Júnior lövésénél megint csak kapitulált. A blancók szurkolói a népünnepéllyel meg sem várták a lefújást: a Real Madrid 15.
alkalommal nyerte meg a BL-t, illetve annak elődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját – csak
2014 óta hatodszor diadalmaskodott.

A jövő évi döntőt a müncheni Allianz Arenában rendezik, míg két év múlva az UEFA májusi
döntésének értelmében Budapest és a Puskás Aréna látja vendégül Európa két legjobb
klubcsapatát.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ:
Borussia Dortmund-Real Madrid 0-2 (Carvajal 74., Vinícius 83.)