Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A magyar válogatott tagjai, miután 26-24-re nyertek Montenegró ellen a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban 2024. január 12-én
Hirdetés

Montenegró csak kétszer, 1-0-nál és 2-1-nél vezetett az egész meccsen. A márciusi olimpiai selejtezőtornára már kijutott magyarok vasárnap 20.30-tól Szerbiával, kedden 20.30-tól Izlanddal játszanak, a középdöntőbe az első két helyezett jut.


Eredmény, csoportkör, 1. forduló, C csoport:
Magyarország-Montenegró 26-24 (14-14)
München, v.: I. Covalciuc, A. Covalciuc (románok)
lövések/gólok: 44/26, illetve 44/24
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 3/2
Kiállítások: 14, illetve 12 perc

Magyarország:
Palasics – Szita 2, Bánhidi 6, Lékai 5, Sipos 1, Ancsin 2, Krakovszki Zs. 3, cserék: Bóka 2, Hanusz 1, Ligetvári, Bodó, Rosta 1, Ilic 1, Fazekas 1, Máthé 1


A magyar együttes húsz fős keretéből ezúttal Andó Arián, Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence és Imre Bence maradt ki.

Korábban írtuk

A kilencedik percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között, ekkor a magyarok vezettek 6-4-re, de hamarosan sokasodni kezdtek a hibák, egy büntető is kimaradt, ekkor egyenlített az ellenfél (7-7). Ancsin Gábor hibáit Palasics Kristóf védései ellensúlyozták, és bár 23 perc alatt négy magyart is kiállítottak, Krakovszki Zsolt emberhátrányból is betalált (11-9). Az első félidő hajráját elrontotta a csapat, amely két perccel a vége előtt még hárommal jobban állt, de a szünetre 14-14-es döntetlenre módosult az állás.

A montenegróiak is sokat hibáztak, ezt kihasználva megnyugtató előnyre tehettek volna szert Lékai Mátéék, de a második felvonás eleje is küszködősre sikeredett. Ekkor már világossá vált: az dönt majd a pontokról, hogy melyik válogatott hibázik kevesebbet.

A 38. percben Bánhidi Bence két találatával ismét három volt közte, majd újfent a Szeged beállója volt a főszereplő: olyan szorosan őrizte poszttársát, Nemanja Grbovicot, hogy a kezében maradt a Cegléd korábbi beállójának meze.

A játék képe a folytatásban sem változott, az alacsony színvonal nem javult, ezért Palasics újabb bravúrjai létfontosságúak voltak. Montenegró többször egyenlített, és mivel az utolsó percben a magyarok az utolsó akciójukat is elrontották, az ellenfél a pontszerzésért támadhatott. Palasics ismét nagy bravúrral védett, majd az utolsó másodpercben Ilic Zoran állította be a végeredményt.

Palasics tíz, a túloldalon Nebojsa Simic 11 védéssel, Arsenije Dragasevic és Vuko Borozan hat-hat, Milos Vujovic és Branko Vujovic négy-négy góllal zárt. A két csapat második egymás elleni meccsén másodszor nyertek a magyarok.

„Nagyon szoros, de sportszerű mérkőzés volt, amelyen mindkét csapat nyerhetett volna és az utolsó támadások döntöttek. Időnként jól játszottunk, időnként nem, de a világversenyek első meccsei mindig nehezek, nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült győznünk” – nyilatkozta José María Rodríguez Vaquero, a magyarok spanyol szövetségi kapitánya.

Hozzátette: minden győzelem nagyon fontos ebben a nagyon szoros csoportban, ahol bárki nyerhet bárki ellen.

Vlado Sola montenegrói kapitány úgy fogalmazott: hullámzó mérkőzés volt, amelyen egyszer jól játszottak, utána viszont „nem valami jól”. Elismerte, védekezésben meggyűlt a bajuk a magyarok beállóival, de hatvan percen keresztül küzdöttek.

„Sokszor volt esélyünk a fordításra, ám sok technikai hibát követtünk el, és erre ráfizettünk” – mondta Sola, aki 2004 és 2006 között a bajnokságot kétszer, a Magyar Kupát egyszer nyerte meg a Fotex Veszprém kapusaként.