Fábiánné Rozsnyói Katalin, a férfi kajaknégyes edzője az új motorcsónak kulcsait mutatja, amelyet Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkártól vett át Szolnokon, a Holt-Tiszaparti Vízisporttelepen 2015. augusztus 14-én. MTI Fotó: Mészáros János
Hirdetés

A magyar szövetség honlapján kiemelték: Rozsnyói Katalin edzői karrierje előtt versenyzőként is komoly eredményeket ért el, 1966 és 1973 között volt a válogatott tagja, 14-szer volt magyar bajnok, pályafutása csúcsaként pedig az 1968-os mexikóvárosi olimpián Pfeffer Annával ezüstérmes lett K-2 500 méteren.

Edzőként javarészt női kajakosokkal dolgozott, de a férfi szakágban is ért el nagy sikereket. Edzésmódszereivel messze megelőzte korát, versenyzőivel szemben mindig megkövetelte a munkát, szigorú, már-már kemény volt, ami többször is konfliktusokhoz vezetett, de a végén az eredmények mindig őt igazolták.

Rozsnyói Katalin első egyéni női olimpiai bajnoka, Kőbán Rita 1990-től 2000-ig dolgozott a legendás mesteredzővel. Az atlantai ötszázas sikere előtt Barcelonában Dónusz Évával, Czigány Kingával és Mészáros Erikával négyesben is felértek a csúcsra. Kőbán Rita szerint ezeket az eredményeket csak ő tudta kihozni belőlük.

„Ezt más nem tudta volna megcsinálni. Megreformálta a női kajaksportot. Én mindig azt szoktam mondani, hogy legalább 20-30 évvel megelőzte a korát edzéselméletben és minden másban is. Ma már mindenki úgy edz, ahogy mi akkor” – mondta. Hozzátette, Rozsnyói Katalin férjével, Fábián Lászlóval „nagyon összedolgoztak, mindig megbeszélték az edzéseket, de a munka nagy részét Kati néni csinálta”. A kétszeres olimpiai bajnok hozzátette, edzőként pont annyira engedte közel magához őt és a többieket, amennyire kellett. Nem volt közöttük nagyon szoros a kötődés, de a tiszteletet mindenképp kiérdemelte, és azt meg is adta edzőjének.

Korábban írtuk

„Régebben az edző és a versenyző között nem volt barátság, akkoriban más eszközök, módszerek voltak, és a neveltetésben is volt különbség. És nem mondanám, hogy a mai jobb” – nyilatkozta.

A háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 30-szoros Európa-bajnok Kovács Katalin 13 éven keresztül tartozott Fábián Lászlóné csoportjába. Egyedülálló eredményei mellett Douchev-Janics Natasával alkotott kivételes párost, amiben Rozsnyói Katalinnak is elévülhetetlen érdemei vannak.

„Karrierem több jelentős sikerét is vele együtt élhettem meg, mellette megtanultam keményen küzdeni, igazán akarni egy-egy sikert, és megtapasztaltam azt is, milyen az, amikor minden nap bizonyítanod kell a rátermettségedet. Versenyzőként olykor nehéz volt megélni a határozottságát, de a mai fejemmel azt tudom mondani, hogy sokat köszönhetek neki, mert a civil életemben sok mindent tudok hasznosítani, amiket a közösen megélt időszakban tanultam” – mondta Kovács Katalin.

Rozsnyói Katalin 2011-ben kezdett el férfi kajakosokkal is dolgozni, és velük is eredményes volt. A londoni olimpián a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta négyes az ő irányításával lett olimpiai ezüstérmes K-4 1000 méteren. Kammerer akkor már 34 éves volt, háromszoros olimpiai bajnokként az egyik legelismertebb és legrutinosabb kajakos. Mégis úgy érzi, szegényebb lenne az összkép, ha Rozsnyói Katalin kimaradt volna a karrierjéből.

„Abban a négy-öt évben, amit nála töltöttem, rengeteget tett hozzá a pályafutásomhoz. Imádtam, hogy borzasztóan képben volt a legújabb edzésmódszerekkel és tetszett, ahogy motiválni, inspirálni tudta az embert. Következetes edző volt, mindig tudta, hogy mit tudsz, és azt ki is hajtotta belőled. Soha nem függött senkitől, se edzőtől, se szövetségi kapitánytól, se versenyzőtől, se menedzsertől, se elnökségi tagtól” – hangsúlyozta a mai napig aktív klasszis.

Fábián Lászlóné 2016-ban zárta le edzői karrierjét, azóta nyugdíjasként éli mindennapjait, de alkalmanként azért feltűnik a versenyeken.

Rozsnyói Katalin a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) életmű- és elnöki különdíjasa, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Nők Sportjáért Életműdíjasa, a Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal, Prima Primissima-díjas, Mesteredző, hat alkalommal az év edzője Magyarországon, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Arany Érdemérmese.

Férje, a 2018 augusztus közepén elhunyt Fábián László 1956-ban Urányi Jánossal a sportág első magyar ötkarikás győzelmét érte el K-2 10000 méteren.