A futball históriájával és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet szombati anyagában emlékeztetett rá, hogy a korábbi egyetlen diadal 1936. augusztus 11-én, a berlini olimpiai elődöntőben született, és akkor is 3-1 volt a végeredmény. Ausztria barátságos mérkőzésen is régen, legutóbb 1994-ben nyert Lengyelország ellen, a 4-3-as sikerét vendégként, Katowicében aratta.

Hirdetés

Az IFFHS kiemelte azt is, hogy Eb-fellépésen az osztrákok futballtörténelmük eddigi legidősebb kezdőcsapatát szerepeltették pénteken: a pályára lépők átlagéletkora 28 év és 217 nap volt.

Az Ukrajna-Szlovákia meccs (2-1) fő érdekességét az adta, hogy az ukránok históriájuk során másodszor nyertek vesztes állásból Eb-mérkőzést: első ízben a 2012-es kontinensviadal nyitómeccsén tudtak fordítani 0-1-ről ugyancsak 2-1-re a svédek ellen. A pénteki nyertes találatot jegyző, és összesen immár háromgólos Roman Jaremcsuk lépett elő a legeredményesebb ukrán Eb-szereplővé, megelőzve a korábban egyformán két gólig jutott Andrij Sevcsenkót és Andrij Jarmolenkót.

A mostani Eb első 0-0-s mérkőzését játszotta Hollandia és Franciaország, és az IFFHS a gólképtelenséget részben azzal magyarázza, hogy a galloknál nem lépett pályára legnagyobb sztárjuk, az osztrákok elleni találkozón orrtörést szenvedett Kylian Mbappé. Amellett a holland kapuban remekelt és korrekordot állított fel Bart Verbruggen: 21 évesen és 307 naposan ő lett a legfiatalabb hálóőr, aki nem kapott gólt egy Eb-mérkőzésen.

Korábban írtuk