Fotó: MVLSZ/Derencsényi István
Hirdetés

– Az első olimpiai felkészülésén vesz részt mint kapusedző. Másként készülnek, mint korábban a világbajnokságra, Európa-bajnokságra? Vogel Somával is régóta dolgoznak együtt, de először lesz első számú kapusa a magyar válogatottnak az ötkarikás játékokon, szükséges másfajta segítés, támogatás, módszer?

– Az olimpiát lehetőségként és nem teherként kell felfogni. Sokan arra fókuszálnak, mit nyerhetnek, vagy épp veszíthetnek az ötkarikás játékokon. Varga Zsolt szövetségi kapitány azt képviseli, amivel teljesen azonosulok és egyetértek, hogy maradjunk mindig a jelenben, mindig az adott feladatra, mérkőzésre koncentrálva. Az ellenfelek nagyjából ugyanazok lesznek, mint egy világbajnokságon, kontinenstornán, ezért hasonlóan kell készülni, vagyis a labdát ugyanúgy ki kell védeni, függetlenül attól, hogy ez éppen a világ legnagyobb sporteseményén történik. A súlya ebből adódóan azért nagyobb az olimpiai szereplésnek, de ha Somára kérdezett, ő pont nagyon jó az ilyen jellegű téthelyzetek kezelésében, fejben, mentálisan nagyon erős. Azt tudom mondani, ugyanúgy felkészülünk, mint minden világeseményre, nagyon motiváltak vagyunk, de meccsről meccsre haladunk. Nagyjából két hete készül együtt a teljes keret, és nagyon jó energiákat érzek, látok a partról, napról napra, edzésről edzésre. Jól érzi magát együtt a társaság, egymást támogatják, segítik a játékosok. A közös cél érdekében egyre erősebb a csapategység. Jó ezt látni.

A világbajnokság negyeddöntőjében a franciák nem várt meglepetést okoztak, az olimpia nyitómeccsét pont a házigazdák ellen játsszuk és az első találkozó sok mindent meghatározhat a későbbiekre. A vébé óta más szemmel nézi a francia lövőket?

– Ha a világbajnokság negyeddöntőjére visszakanyarodunk, elmondhatom, hogy arra is maximálisan felkészültünk, kielemeztük a lövőiket, egy pillanatra nem becsültük le az ellenfelet, komolyan vettük a franciák elleni találkozót. De a meccs közben talán elkövettük azt a hibát, hogy elhittük, történjen bármi, ez már meglesz (négy góllal vezetett a magyar válogatott – a szerk.). Mély nyomokat hagytak bennünk, az biztos, szóval ezért még inkább figyelem a lövőiket. Az olimpián egy plusz bizonyítási vágy biztos lesz mindenkinél, hogy megmutassuk, jobbak vagyunk náluk. Ugyanakkor a csúcsteljesítményt nem az olimpia első meccsére kell kihegyezni. A franciák ellen majd oda kell állni, betartani a taktikai utasításokat és csapatként, jó játékkal megverni őket.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Kovács Anikó

– Mostanra már hozzászoktak a magyarok, ha jön a sorsdöntő ötméteres párbaj, majd Vogel Soma „megoldja”. Mennyit készülnek erre külön, vagy Soma tényleg a műfaj specialistája?

– Azért ez egy kemény felkészülés eredménye. Ha a saját részemet mondom, rengeteg videózás szükséges, nagyon sokat nézem az ellenfél lövőit, ki hogyan végzi el a büntetőket. A másik része az edzésen való begyakorlás, ami nem csak a kapusoknak, hanem a mezőnyjátékosoknak is segítség. Varga Zsolt korábban bevezette, hogy minden találkozó előtti napon és közvetlenül a meccsek előtt kifejezetten erre is gyakoroljunk. És igen, ott van Soma képessége, ami hosszú évek alatt jutott ilyen magas szintre, egyszerűen érzi az ötmétereseket, érzi a lövőket, ott van a fejében a teljes elemző videóanyag. Jó ütemben indul el, és azért a testi adottságokról se feledkezzünk meg, olyan hosszú kezei vannak és mellette az erős lábmunkája, hogy betakarja a kaput és mindenhova oda tud érni. Mai napig csodálom, mire képes. Én azt mondom, ő erre született.

– Amikor sorsdöntő párbajra kerül sor, szokott még mondani bármit a kapusoknak mondjuk az adott lövőjátékosra vonatkozóan?

– A koncentráció miatt ilyenkor nagyon kevés dolog megy már át, ilyenkor inkább csak annyit mondok például Somának, hogy hallgasson az ösztöneire, az első, belső megérzésére. Ha úgy érzi, a játékos máshova lőné, akkor mozduljon arra. Ha a lövés előtt pillanatnyilag nem tudja eldönteni, mire számítson, akkor előfordul, hogy kinéz rám. Ilyenkor részemről a partról jön a mutogatás, hogy a kivideózás, statisztikák, meccsek alapján, mi várható, az adott játékos nagy százalékban hova szokta lőni.

Fotó: MVLSZ/Derencsényi István

Három kapussal készülnek, de csak kettő utazhat az olimpiára és Vogel Soma helye megkérdőjelezhetetlen. Mire figyel most leginkább, mik dönthetnek a másik hálóőr személyéről?

– A három legjobb teljesítményt nyújtó kapus vesz részt most a felkészülésben. Nem titok, Soma az első számú, és mellé keresünk egy második számú, de ugyanakkor stabil kapust, aki nemcsak a védéseivel tud segíteni, hanem a parton, a hétköznapokban mentális támogatást is ad Somának. Én mindig hangsúlyoztam, rendkívül fontos a két kapus között az emberi kapcsolat is.

– Ami kettejük között korábban a Fradiban megvolt?

– Igen, pontosan, mert tisztában vagyok azzal, mennyi plusz százalékot hozzáad az ember teljesítményéhez. Az első számú kapusnak is sokat jelent, ha úgy érzi, teljes támogatás van mögötte. Legyen egy jó összhang köztük a munka során is. A másik része, Szakonyi Dániel évek óta a Somával véd a Fradiban, jól dolgoznak együtt, és ott van Bányai Márk, aki bizonyított a januári Európa-bajnokságon is. Azt mondhatom, emberileg és teljesítményekben mindhárman jó szintet képviselnek. Figyelem egyébként a napi edzésmunkát, aktuális állapotot, egykapukat, egymás közti kétkapukat. De nem csak én, a szövetségi kapitány is. Most Zágrábban sok minden el fog dőlni a közös edzéseken és a hivatalos meccs alatt, hogyan védenek a kapusok a horvátok ellen.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Másfél évtizede járnak közös úton Vogel Somával, több éven át védték a Ferencváros kapuját, sőt, Öntől vette át az első számú kapus posztot. A visszavonulása után már kapusedzőként is segíti, a Fradi mellett a válogatottnál is. A párizsi olimpia egy szép megkoronázása lehet kettejük történetének?

– Bevallom, azért néha el szoktam ezen gondolkodni, másfél évtized alatt annyi közös élmény, siker, győzelem van mögöttünk. Játékosként persze nekem is az volt az álmom, hogy bekerüljek a válogatottba, kijussak az olimpiára és ott aranyérmet nyerjek. Nyilván ez nem adatott meg, de végtelenül hálás vagyok a lehetőségért, hogy kapusedzőként ott lehetek az olimpián, Párizsban. Azért nem árulok el nagy titkot, köztünk Somával nem csak munkakapcsolat van, hanem barátság is. Az ötkarikás játékokon ott leszünk mi kapusok, hárman egymás mellett, és biztos vagyok benne, nagyon jól fognak védeni és nagy dolgok fognak születni… De iszonyat babonás vagyok, ezért elnézést, de ennél többet nem is mondok és gondolni sem szeretnék. Inkább úgy fogalmaznám meg, ha már kettőnkre kérdezett: nagyon nagy esélyünk van egy szép történetet írni Párizsban.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a hétvégét Zágrábban töltötte, ahol közös edzésen vett részt a horvátokkal. Az elmúlt két világbajnok vasárnap hivatalos mérkőzést játszott egymással. Korábban Varga Zsolt és lapunknak Gárdonyi András is megerősítette, a keretszűkítés miatt – a kapusok szempontjából is – kulcsfontosságú az elmúlt pár nap. Az első számú kapus, Vogel Soma helye biztos, így az olimpiáért küzdő másik két hálóőr kapott lehetőséget a bizonyításra Zágrábban. Az első negyedben Bányai Márk, a másodiktól Szakonyi Dániel védett. A döntetlent követően ötméteres párbajban a horvátok győztek. Az olimpiai keret kijelölése a héten várható.