Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf (b) és a bronzérmes Betlehem Dávid a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenye után a célban
Hirdetés

– Ez maga volt a csúcs! A két érem teljes mértékben bejött, a fiúk a taktikát, amit fölépítettünk, abszolút jól csinálták meg, követték a folyó sodorvonalát, vitte őket a víz, a kanyarban élesen vágtak vissza, aztán a fal mellett úsztak, ahol kisebb volt az áramlás, és itt a legvégén addig úsztak a hajók árnyékában, amíg csak lehetett, és utána húztak be a frissítőponthoz – mondta az egy aranyat és egy bronzot hozó verseny után a szakágvezető. – Szóval minden körben tökéletesen hajtották végre a taktikai utasítást, ami nem volt egyszerű, mert nyilván az ellenfelek azért próbáltak ez ellen menni, volt pár test-test elleni harc, de sorra véreztek el itt a végén a legnagyobb ellenfeleink.

Kérdésre válaszolva Szokolai László megerősítette: a felkészülés része volt a dunai edzés is.

– Igen, a barátaimnak van egy csónakházuk. Feltették a 800 méteres pályát a százhalombattai Duna-parton, és ott leúsztuk ugyanezt ilyen áramlással. Úgyhogy tökéletesen tudtuk, hogy mi vár ránk a Szajnán.

Ez lehetett a siker kulcsa? 

– Azon kívül, hogy kiváló kondícióban kell lenni, egy ilyen versenyen a taktikai felépítés is nagyon fontos. Nagyon lényeges, hogy pontosan tudjuk, mire várhatunk, mikor lehet meglógni, mik a sarokpontok, hol lehet előnyt szerezni. Úgyhogy ez valóban nagyon fontos volt. A női verseny aztán vissza is igazolta, hogy tényleg az lesz, mint amire gondoltunk – mondta értékelésében a szakember.

Korábban írtuk