A románok ugyan csoportelsőként, a hollandok pedig négyesük harmadik helyezettjeként kerültek a 16 közé, de a találkozó favoritja egyértelműen az Oranje, amely sorozatban három egyenes kieséses vereség után lépne tovább a kontinensviadalon.

Hirdetés

A két csapat eddig 14 alkalommal találkozott egymással, a románok csak egyszer, 2007-ben, egy Európa-bajnoki selejtezőn tudtak diadalmaskodni, ezen kívül 10 holland győzelem és 3 döntetlen a mérleg.

Románia közel negyed évszázad után játszik újra nagy tornán egyenes kieséses meccset, a 2000-es Eb negyeddöntőjében Olaszországgal szemben búcsúzott. A gárda legutóbb az 1994-es világbajnokságon Argentína legyőzésével tudott mérkőzést nyerni kieséses szakaszban.

A románok leginkább a védekezésüknek köszönhetik, hogy ott vannak a 16 között, mert ugyan a georgiaiak mellett velük szemben próbálkoztak a legtöbbet lövéssel a riválisok a csoportkörben (46), ezeknek a várható gólmutatója (xG) a harmadik legkisebb, mindössze 0.07 volt. Ez az angolok (0.04) és a belgák (0.06) után a harmadik legkevesebb volt a csoportkör küzdelmei során.

Korábban írtuk

A nagy múltú holland válogatott Eb-n 2004 óta nem nyert a kieséses szakaszban, a legutóbbi három egyenes kieséses meccsét elvesztette: 2004-ben az elődöntőben Portugáliától, négy évvel később a negyeddöntőben Oroszországtól, 2021-ben pedig a 16 között a budapesti Puskás Arénában Csehországtól kapott ki.

A müncheni találkozó 18 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti az összecsapást.