Cristiano Ronaldo két góllal segítette a Real Madridot a történelmi Bajnokok Ligája-címvédéshez, és meg is ragadta az alkalmat, hogy rögtön a finálét követően odaszúrjon az őt kritizálóknak. Gianluigi Buffon hősiesen állta az újságírók rohamát, ám annak az okát maga sem tudta megfejteni, hogy mi vezetett a Juventus második félidei összeomlásához.

A madridi küldöttség még bőszen ünnepelt az öltözőben, mikor a Juventus labdarúgói szállingózni kezdtek az interjúkészítésre kijelölt vegyes zónába. A szélrózsa minden irányából összesereglett sajtómunkásoktól azonban hiába záporoztak a kérdések, egykedvűen folytatták tempós sétájukat a csapatbusz felé. A csereként beszállt, majd kiállított Juan Cuadrado világvége hangulatban utasította el az interjúkéréseket, és Mario Mandzukic sem volt hajlandó nyilatkozni a csodagóljáról, mondván, ilyen súlyos vereség után nincs helye öntömjénezésnek.

Mikor már azt lehetett hinni, hogy a torinóiak némasági fogadalmat tettek, egyszercsak feltűnt a horizonton Gianluigi Buffon. A negyvenedik életévében járó ikon négyszer is a hálóból szedte ki a labdát, és igazi sportemberként az sem tántorította el a nyilatkozatoktól, hogy 2003 és 2015 után immár a harmadik BL-döntőjét vesztette el. A hálóőrtől azt próbáltuk tudakolni, hogy az első félidő remeklése után miért esett vissza látványosan csapata teljesítménye, de ezzel kapcsolatban maga is értetlenségének adott hangot. Rendkívül sportszerűen hangsúlyozta: a Real Madrid sokat tett a sikerért, és teljesen megérdemelten diadalmaskodott.

A madridi játékosok zöme a tizenkettedik BEK-/BL-győzelem tiszteletére legyártott pólóban, illetve baseballsapkában állt a mikrofonok/diktafonok elé. A végeredményt beállító Marco Asensio fülig érő szájjal, a meccslabdát szorongatva elárulta, úgy érzi magát, mint aki álmodik. Gareth Bale-lel is madarat lehetett fogatni annak ellenére, hogy mindössze csereként kapott lehetőséget a számára hazai aranymeccsen. Igaz, ebben korábbi sérülése nem kevés szerepet játszott, mint ahogy Isco kirobbanó formája sem az ő malmára hajtotta a vizet.

Fotó: Czövek Oszkár

A legtöbb szempár mégsem a walesire, hanem Cristiano Ronaldóra szegeződött. A gólgyáros kétszer is betalált, ezzel első játékosként – 2008 és 2014 után – a harmadik BL-döntőjében volt eredményes. „A pályán válaszoltam az engem kritizálóknak. Hihetetlen idényen vagyunk túl, nagyon boldog vagyok, hogy elsőként megvédtük a címünket. Hogy ezek után mi lehet a következő célunk? Természetesen az újabb címvédés” – vágta rá a felettébb mosolygós portugál, egyúttal mindenkit emlékeztetett rá: duplájával a sorozat gólkirályi címét is elnyerte kereken tucatnyi találattal.

A madridi küldöttséget a klub élő legendái, Raúl és Roberto Carlos is elkísérték, s legalább annyira népszerűek voltak az újságírók körében, mint a frissen BL-t nyert sztárok. Egyvalaki ugyanakkor látványosan nem örült csapata sikerének: a kispadra sem nevezett James Rodríguez igen morózusan vágtatott át a vegyes zónán. A kolumbiaival kapcsolatban a klubelnök, Florentino Pérez az ünneplés mámorában sem tagadta, könnyen elképzelhető, hogy ősszel már nem a blancókat fogja erősíteni, ám a végső döntést szerinte elsősorban a sikerkovácsnak, Zinedine Zidane-nak kell meghoznia.

A hangulatot az sem befolyásolta, hogy a „szomszédban”, Londonban terrormerényletet hajtottak végre. Ilyen eshetőséggel a walesi szervezők is számoltak, a dróntámadás elkerülése érdekében a stadion tetejét is behúzták. Ezzel a mostani volt az első BL-döntő, amit lényegében csarnokban rendeztek.

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
Juventus-Real Madrid 1-4 (Mandzukic 27., ill. C. Ronaldo 20., 64., Casemiro 61., Asensio 90.)

Czövek Oszkár, Cardiff

Fotók: Czövek Oszkár