Schmidt Ádám erről a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) pénteki rendezvényén beszélt, amelyen az olimpián és paralimpián eredményes sportegyesületeket köszöntötték.

Hirdetés

Az egyesületekben kezdődik a sportoló fiatalok megszólítása, ott kezdődik el a kiválasztás, aztán „a helyes útra terelés”. Majd mindez az egész út menedzselésével folytatódik, amíg ezek a sportolók eljutnak odáig, hogy egy olimpián vagy paralimpián képviselhetik a hazájukat – mondta az államtitkár.

Hozzátette, a sportegyesületek azok a szervezetek, amelyek biztosítanak minden feltételt ahhoz, hogy a sportolók az életük legjobb teljesítményét tudják nyújtani abban a pillanatban, amikor erre szükség van.

Emlékeztetett: a sportért felelős államtitkárság a SOSZ-t köztestületi szintre emelte, mert ezzel is szeretné kifejezni, hogy számít a sportegyesületekre, valamint az azokat tömörítő érdekvédelmi szervezetre. Arra kérte az ünnepségen részt vevő sportegyesületi vezetőket, hogy működjenek közre az államtitkárság Sportoló Nemzet elnevezésű programjában, hogy egy „egészségesebb és sokkal életvidámabb közösség legyen a magyar társadalom”.

Korábban írtuk

Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke beszédében kiemelte, hogy az elismerés elsőként a sportolókat, az őket felkészítő edzőket, illetve a sportolók családját illeti, de azoknak a műhelyeknek és közösségeknek a teljesítményét is elismeri, amelyeknek színeiben készülnek és versenyeznek a sportolók.

„Kitüntetett alkalom például, amikor az a hír száll szerte a világban, hogy magyar tudósok kaptak Nobel-díjat, vagy amikor arról értesülünk, hogy diákolimpiai versenyen magyar matematikusok és informatikusok szerepelnek a legjobban. És ezen alkalmak közé tartoznak azok a pillanatok, amikor ennek a nemzetnek a szorgalmas, kitartó munkát végző, önmagukat is legyőzni képes fiai és lányai olyan teljesítményre képesek, amit az egész világ megsüvegel”

– jelentette ki.

Elmondta, a párizsi magyar olimpiai csapat sportoló tagjai 65 magyarországi egyesületet képviseltek, míg a paralimpiai versenyzők 29-et.

Az eseményen a több mint ezer sportegyesületet és több mint száz parasport-egyesületet tömörítő, 1989-ben alakult SOSZ 35. „születésnapját” is megünnepelték.

A párizsi olimpia legeredményesebb magyar egyesülete a Budapesti Honvéd SE lett, mögötte az Újpesti TE zárt másodikként, a BVSC-Zugló pedig harmadikként. A paralimpián két klub, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a Vasas SC bizonyult a legeredményesebbnek, harmadik helyen a TFSE zárt.