Mucsi Zoltán köszöntötte magyarul a szurkolókat a kölni stadion óriáskivetítőjén a magyar válogatott első Eb-meccse előtt. Elmondta, hogy a csapatunk már megvan, az álom is valóra vált az Eb-szerepléssel, de álmodhatunk ennél nagyobbat is. Azok a magyarok, akik eljöttek egészen Kölnig, biztos egyetértenek ezzel, Mucsi kívánsága hamar teljesült: zúgott a Ria-ria-Hungária. Első ránézésre egyébként svájci túlerő volt a lelátókon.

Hirdetés

Marco Rossi tartogatott egy meglepetést a kezdő tizenegy kijelölésekor , hiszen a sérült Loic Nego helyén nem az egyébként Svájcban futballozó és ott nemrég kupát nyerő Bolla Bendegúz kapott lehetőséget, ahogy arra a legtöbben számítottak, hanem a nemrég vállműtéten átesett Fiola Attila.Ettől eltekintve papírforma volt a válogatott kezdője, az egyetlen nagyobb kérdőjel csak az volt, hogy ballábas belső védőként Dárdai Márton vagy Szalai Attila kezd. Annak ellenére, hogy a Bundesligában alig játszott, az utóbbi kapott esélyt.

Így állt fel a magyar válogatott: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai – Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Sallai, Varga B., Szoboszlai.

Svájc kezdte jobban a meccset, a negyedik percben Orbánnak kellett egy hatalmasat blokkolnia. A 12. percben már Gulácsi kapujában kötött ki a labda, Akanji remek passzát Duarte lőtte a jobb sarokba, de a játékvezető lest jelzett. Csak egy pillanatra gondolhattuk, hogy megúsztuk, mert VAR-vizsgálat következett, és érvényesítette a gólt. A visszajátszás alapján jogos döntés született.

Korábban írtuk

Marco Rossi folyamatosan magyaráz

Paprikás hangulatú a meccs, kemény belépőket látni, Sallait ápolni is kellett, de rendbe jött, Schäfer meg egy svájcinak rúgott oda. Ami ennél nagyobb baj, hogy Rossi csapata nem igazán tudta játszani a játékát az első félórában. A gólon kívül nagyobb helyzete is csak Svájcnak volt, Kerkez rossz passza után Vargas lövését Gulácsi védte. 

Svájci átok? 1998 óta nem tudtuk legyőzni őket, tétmeccsen meg még régebben, 1981-ben nyertünk ellenük.

Marco Rossi folyamatosan magyaráz, adja az utasításokat a játékosoknak. Valószínűleg nem tetszik neki, amit lát. Közeledve az első félidő hajrához felcsillant a remény az egyenlítésre, fel is hördült a közönség: Szoboszlai szabadrúgása után Orbán fejelhetett, de gyengén, Sommer kezébe hullott a labda. Amúgy is csalfa remény volt, mert les lett volna.

Újabb svájci gól, gyenge első félidő

Szünet előtt Svájc már két gólos előnyre tett szert: Aebischer lőtt szépen a magyar kapuba a tizenhatoson kívülről a 45. percben. Sajnos teljesen megérdemelt a svájci vezetés az első félidő végén.

Legutóbb tavaly a Litvánia elleni Eb-selejtezőn volt hasonlóan gyenge első félideje a magyar válogatottnak, akkor is 2-0-s hátrányban volt Rossi együttese a szünetben, aztán a folytatásban sikerült feljavulni, és a hajrában 2-2-re menteni a meccset. De Svájc nem Litvánia, nehéz lesz.

A teljes cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.