Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

A hazaiak a 60. percben Yari Verschaeren góljával szerezték meg a vezetést, hat perccel később pedig Kasper Dolberg büntetőből növelte az előnyt. A hajrában, a 86. percben az akkor már emberelőnyben futballozó Ferencváros Adama Traoré találatával szépített, de az állás ezután már nem változott.

A Ferencváros jövő csütörtökön az angol Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur együttesét fogadja a Groupama Arénában.

Európa-liga, alapszakasz, 1. forduló:
RSC Anderlecht (belga)-Ferencváros 2-1 (0-0)

Brüsszel, Lotto Park, v.: Julian Weinberger (osztrák)
gólszerzők: Verschaeren (60.), Dolberg (66., 11-esből), illetve Traoré (86.)
Kiállítva: Angulo (81.)

RSC Anderlecht: Coosemans – Sardella, Jörgensen, Simic, Ndiaye (Foket, 79.) – Verschaeren, Dendoncker, Stroeykens (Leoni, 69.), Edonzie (Ashimeru, 69.) – Amuzu (Angulo, 40.), Dolberg (Vázquez, 69.)
Ferencváros: Dibusz – Botka (Gartenmann, 76.), Cissé, Szalai G., Ramírez (Civic, 76.) – Rommens, Abu Fani (Maiga, 71.) – Zachariassen (Ben Romdhane, 71.), Kady (Saldanha, 71.), Traoré – Varga B.

Fotó: Czövek Oszkár/Demokrata
Korábban írtuk

60. perc: Stroeykens készítette le a labdát a 16-os közepén érkező Verschaerennek, aki a csúszós talajon nagyon okosan, laposan a jobb alsóba passzolt (1-0).

66. perc: Dolberg közeli fejesét Dibusz Dénes bravúrral védte, a kipattanót Edonzie gyűjtötte be, majd Botka mellett büntetőt harcolt ki. A 11-est Dolberg a jobb alsóba lőtte (2-0).

81. perc: a csereként pályára lépő Angulo három perc alatt két sárga lapot gyűjtött be – mindkétszer Gartenmann ellen szabálytalankodott –, így a játékvezető kiállította.

86. perc: egy röviden kifejelt labdát Traoré nagy erővel kapura lőtt, a labda Simicről a hálóba vágódott (2-1).

Fotó: Czövek Oszkár/Demokrata

Remek hangulatban kezdődött a találkozó, a mérkőzésre kiutazó mintegy ötszáz ferencvárosi drukker hangja is jól hallható volt az arénában.

Az első veszélyes lehetőség a Ferencváros előtt adódott, Traoré közeli lövését blokkolták, ezt követően viszont az Anderlecht vette át a kezdeményezést, Dibusz Dénesnek többször is résen kellett lennie az ekkor már szakadó esőben.

A 6. percben Dolberg lőtt a tizenhatosról, gyenge labda volt, Dibusz könnyen leért rá. Két perccel később Edozie lapos löketénél viszont már bravúr kellett a magyar csapatkapitánytól. A 13. percben Kadyt taposták meg durván egy elkésett belépő során, de még csak lapot sem kapott a hazai játékos. A 17. percben Kady elé került a labda kétszer is a hazai tizenhatoson belül, de mindkétszer rossz döntést hozott, így odalettek a lehetőségek.

A 18. percben a dán válogatott Kasper Dolberg fordult le Cisséről, aki lerántotta ellenfelét és megkapta ezért a meccs első sárgáját. A 20. percben még nagyobb helyzetbe került Kady egy gyönyörű csel után, ám most lőtt 6 méterről lekészítés helyett – Abu Fani üresen érkezett középen –, a labda pedig lejött a blokkról.

Az első félidő derekán szabadrúgáshoz jutott az Anderlecht Ramírez kezezése után, a pontrúgás végén Dolberg fejelt fölé 5 méterről. A 25. percben előbb Traoré iramodott meg, de labdája nem volt jó Rommensnek, a kontra végén Edozie lőhetett, ezt kiütötte Dibusz, az ismétlést pedig Sardella lőtte mellé 18 méterről.

A 32. percben Zachariassen egy kontrát akadályozott meg visszahúzással, ő is lapot kapott. Tíz perccel a szünet előtt Traoré tört be a büntetőterületen belülre, 10 méterről leadott lövése szögletre pattant, amelyből kis „flipperezés” után Varga Barnabás lőtt, de Cisséről fölé pattant a labda. A 37. percben Amuzu kapott jó labdát a jobb oldalon, az alapvonal felé vezette, éles bedását Dibusz ki tudta ütni.

A szünet előtt pár perccel ismét Kady elé került a labda, ezúttal lőtt a brazil játékos, de egy védőről levágódott a labda. Nem sokkal később Dolberg taposta meg durván Cissét, de megúszta sárgával. A 44. percben Rommens tesztelte Coosemanst, sikertelenül.

A második játékrész első tíz perce nem hozott sok izgalmat, a két gárda gyűrte egymást az esőben, a kapuk nem forogtak veszélyben. Az 57. percben aztán Zachariassen szerzett labdát, jól indította Varga Barnabást, ám a csatár lapos lövése középre ment és gyenge volt. A 61. percben mondhatni a semmiből szerezte meg a vezetést az Anderlecht: egy tizenhatosnál keresztbe gurított labdát Verschaeren lőtt kapásból laposan a jobb alsóba, Dibusz csak beleütni tudott (1-0).

A folytatás sem alakult jól, előbb Dibusz védte Dolberg fejesét, majd Botka Endre akasztotta Edozie-t, amelyből tizenegyest kapott a belga klub: a büntetőt Dolberg vágta be (2-0) a 66. percben. A 69. percben hármat is cserélt az Anderlecht, majd a 71. percben az FTC is: Abu Fani, Zachariassen, Kady lement, bejött Ben Romdhane, Saldanha és Maiga, míg a hajrára Civic és Gartenmann is beállt Botka, illetve Ramírez helyére.

Az utolsó tíz percre emberelőnybe került a zöld-fehér csapat, mivel Angulo előbb a 78., majd a 81. percben szabálytalankodott Gartenmann ellen. A 86. percben a Fradi gólra váltotta a létszámfölényt: egy kifejelt labdát Adama Traoré bombázott kapura, amelybe egy védő, Simic, fejjel csak beleérni tudott (2-1).

A ráadás perceiben több gól már nem esett – a hazaiak ügyesen húzták az időt –, így a magyar csapat pont nélkül távozott Belgiumból. Folytatás a Tottenham ellen az UEL 2. fordulójában október 3-án, csütörtökön 18:45-től.