A NOB eredetileg 2022 februárjában, az ukrajnai konfliktus eszkalálódása után tiltotta el az orosz és belorusz sportolókat a nemzetközi versenyzéstől. Tavaly decemberben azonban a testület feloldotta az általános tilalmat, és úgy döntött, hogy a két országból korlátozott számban, semleges zászló alatt egyéni számokban vehetnek részt az olimpián. A feltételezések szerint mindössze 36 orosz sportoló kapta meg az engedélyt, de 20-an azóta visszautasították a részvételt, a megalázó körülményekre hivatkozva – írja cikkében az Orosz Hírek.

Hirdetés

Az olyan nagy műsorszolgáltatók, mint a Pervij kanal Rosszija és a Rosszija 1 egyenesen megtagadták, hogy „az Orosz Föderáció zászlaja és himnusza nélkül” közvetítsék az eseményt. A legnagyobb orosz sportcsatorna, a Match TV azonban állítólag azt tervezte, hogy megvásárolja a közvetítési jogokat, hogy kiválasztott versenyeket mutasson be az orosz résztvevőkkel, de elállt az ötlettől, miután a birkózók és a dzsúdósok, valamit több teniszező is elutasította a NOB meghívását.

„Úgy véljük, hogy az orosz sportolók felfüggesztése miatt az esemény kevéssé érdekli az oroszországi közönséget” – közölte az RBK-val az Okko streaming platform sajtószolgálata.

A népszerű orosz közösségi hálózat, a VK szintén úgy döntött, hogy nem biztosítja az esemény digitális közvetítési jogait a NOB-nak.

Korábban írtuk

A párizsi nyári olimpia 40 év óta az első olyan esemény, amelyet Oroszország bojkottál. Korábban a Szovjetunió az 1984-es Los Angeles-i nyári olimpiát „biztonsági aggályokra és soviniszta érzelmekre, valamint az Egyesült Államokban felkorbácsolt szovjetellenes hisztériára” hivatkozva utasította el.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.