Több mint huszonegyezer néző egy huszonegyedik századi stadionban – néhány évvel ezelőtt ez még távoli álomnak tűnt a magyar futballszurkolók számára. A vasárnapi Ferencváros–Újpest derbin azonban ilyen körülmények között léphettek pályára a két csapat játékosai, ami főleg a hazaiakra hatott ösztönzőleg. Thomas Doll – egyébként egész tavasszal jól teljesítő – együttese ugyanis az első tíz percben a félpályán sem nagyon engedte át a lila-fehéreket. 

Gól azonban nem született, az Újpest pedig a félidő közepén némileg magára talált. Két gyors támadás végén két nagy helyzetet is kialakított a vendéggárda, de Andric és Perovic lövésénél is bravúrral hárított a Fradi válogatott kapusa, Dibusz Dénes. Öt perccel később aztán Balajcza Szabolcsnak kellett a helyén lennie, a vendégek hálóőre szintén biztosan védte Roland Lamah éles szögből leadott lövését.

A második játékrészt, ha lehet, még nagyobb elánnal kezdte az FTC, mint az elsőt. Előbb a 48. percben Böde fejese után mutatott be óriási bravúrt Balajcza, majd az egyedül hagyott Lamah 14 méteres lövésénél egy kis szerencséje is volt: a labda ugyanis csak lelassult a lábai között, de a visszafutó Forró Gyula a gólvonal – és az érkező Böde – elől felszabadított.

A 62. percben azonban már a szerencse sem segített. Ismét Roland Lamah célozta meg a kaput, Balajcza kiütötte a labdát, ám az Hajnal Tamás elé került, aki hat méterről a hálóba lőtt.

Hét perccel később aztán – mondhatni, drámai körülmények között – eldőlt a mérkőzés. Előbb a csereként beállt újpesti csatár, Ojo fejesét ütötte ki Dibusz hihetetlen bravúrral a gólvonal elől, a gyors kontra során pedig Böde indulhatott meg egyedül a vendégek kapuja felé. Három-négy méterrel a tizenhatos előtt a zöld-fehérek csatára elesett Suljic szorításában – a legtechnikásabb lila-fehér játékos így megkapta jogos piros lapját. A szabadrúgást Varga Roland végezte el, s gyönyörűen csavart a bal felső sarokba. 

Az emberelőnyben játszó, 2-0-ra vezető Fradi győzelme ezután nem is forgott veszélyben, a hazai drukkerek a hajrában így igazi fieszta hangulatot varázsolhattak  a Groupama Arénába. Örömüket fokozta, hogy mivel az MTK botlott a hétvégén, Thomas Doll csapata így eggyel előrébb lépve már a második az NB I-ben. Érdekesség, hogy a Fradi pályaválasztásával – akkor még a Soroksári úti pályán – 110 esztendővel ezelőtt, 1905 tavaszán találkozott először a két klub, s akkor is 2:0-ra az FTC nyert.

Ami pedig a jelent illeti: a magyar átlagnál igalmasabb mérkőzés, nyugati színvonalú körítés – sok-sok ilyen találkozó kellene, s akkor nem csak a Dárdai Pál vezette válogatott jelentené a reménysugarat a honi futball felemelkedését illetően.

A forduló vasárnapi zárómérkőzésén a Videoton is parádézott; az éllovas fehérváriak – a 37. perctől emberelőnyben játszva – 7-0-ra kiütötték a kiesés elől menekülő Haladást, így 11 ponttal vezetnek a Fradi előtt.
(bándy)

Ferencváros-Újpest FC 2-0 (0-0)
Üllői út, Groupama Aréna, 21 217 néző, v.: Solymosi
gólszerzők: Hajnal (61.), Varga R. (71.)
piros lap: Suljic (70.)

Ferencváros: Dibusz – Dilaver (Batik, 36.), Nalepa, Mateos, Ramírez (Bönig, 74.) – Varga R., Gera, Hajnal (Busai, 80.), Somália, Lamah – Böde

Újpest FC: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Forró – Andric (Bardhi, 79.), Nagy G., Balogh B., Stanisavljevic, Suljic – Perovic (Ojo, 60.)

A 23. forduló eredményei:
Kecskeméti TE – DVSC-Teva 1-2
Dunaújváros – MTK Budapest 0-0
Budapest Honvéd – DVTK 1-1
Paksi FC – PMFC-MATIAS 2-0
Lombard Pápa – Puskás Akadémia FC 0-1
Győri ETO – Nyíregyháza Spartacus 2-3
Ferencvárosi TC – Újpest FC 2-0
Videoton FC – Szombathelyi Haladás 7-0