Hirdetés

A Kispest-Honvéd ma is hasonló helyzetben van: bár futballakadémiája büszkeségre ad okot, és néhány éve a régi helyén remekbe szabott új Bozsik Stadion született, a klubot öt évvel ezelőtt, 2019 áprilisában megvásárló Metalcom-csoport tulajdonosi időszaka alatt a 115 éves, Magyarországnak világsztár sportolókat adó egyesület soha nem látott mélységbe zuhant. 2017-ben az akkor még az amerikai-magyar üzletember, George F. Hemingway tulajdonában álló Kispest története 14. bajnoki címét ünnepelhette a magyar válogatott mai szövetségi kapitánya, Marco Rossi szakvezetésével, tavaly viszont – miután a megelőző két szezonban pengeélen táncolt – története során másodszor kiesett az első osztályból, és jelenleg mindössze 5 pont választja el az NB II. kiesőhelyétől.

Ennek oka nem egyetlen félresikerült szezon, hanem évek látványos tulajdonosi és ügyvezetői hozzá nem értésről tanúskodó folyamatának következménye. Nemrég ugyan az egyik tulajdonos, Bozó Zoltán az egyik sportportálnak arról beszélt, hogy tárgyalások folynak a klub eladásáról, de az elmúlt fél évtized kudarcainak okairól, azok felelőseiről nem nyilatkozott.

A Kispest-szurkolók ezért vasárnap délután, csapatuknak a Szeged ellen vívott mérkőzése előtt erődemonstrációnak is beillő tüntetésen nyilvánították ki, hogy betelt a pohár.

– Jelenleg mi vagyunk a klub lelkiismerete, a mi közös ügyünk a Kispest – hangzott el a szurkolói tüntetésen, amelyen a klub egykori neves játékosa, Kovács Kálmán üzenetét is felolvasták. Az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyert magyar válogatott oszlopos tagja szerint vissza kell szerezni a Kispest identitását, tudva, hogy a klub honnan jön és hová tart, hiszen „ez Puskás, Bozsik, Tichy, Bicskei, Pintér, Kozma, Garaba, Sikesdi, Détári, Pisont klubja.”

A Kispest-szurkolók négy pontban fogalmazták meg követeléseiket: felelős és tényleges tulajdonost akarnak, időnkénti párbeszédet a drukkerek képviselőivel, átlátható és kiszámítható működést és a szurkolók informálását a klub sorsát befolyásoló ügyekről, valamint a Kispestet történelmi mélypontra juttató személyek felelősségvállalását és azonnali távozását.

Korábban írtuk