2010. április 29. Budapest; A nemzetközi melanoma-nap alkalmából indul az Anyajegy Ambulancia és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) egész éves együttműködése, melynek keretén belül számos családnak ingyenes szűrést biztosítanak az Ambulancia munkatársai.

A kampány a megelőzésre igyekszik felhívni a figyelmet, hiszen Magyarországon évente több százan halnak meg rosszindulatú festékes bőrdaganat, vagyis melanoma miatt – közülük sokan fiatalok. Évről évre egyre több melanomás beteget diagnosztizálnak, az elmúlt húsz év során több mint duplájára nőtt az ilyen jellegű megbetegedések száma. A statisztikai adatok sajnos nem bíztatóak: ötven megvizsgált páciens közül egynél bizonyosan található melanomára utaló elváltozás.

Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász onkológus-szakorvos kiemelte: „A családok figyelmét igyekszünk felhívni a kampányunkkal, hiszen a melanoma nemre és korra való tekintet nélkül mindenkinél felléphet. Nemrég egy gyermekeit is kivizsgálásra hozó, fiatal anyukánál találtunk melanomára utaló elváltozást.”

A melanoma malignum, vagy más néven rosszindulatú festékes bőrdaganat a bőrrákok között a legagresszívabb, de az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozik. A melanoma rövid idő alatt áttétet képezhet a test bármely részén, a különböző szervekben. Ha időben felismerik, akkor egy egyszerű, pár perces sebészi beavatkozással gyógyítható. Ha nem, akkor viszont jó eséllyel halált okoz.

A rendezvény védnökei, Gerendás Péter és Delhusa Gjon nagycsaládosok örömmel vállalták el a felkérést, hiszen sajnos közelről is ismerik a problémát. „A közvetlen baráti körömben két melanomás esetről is tudok, ami nagyon aggasztó” – mondta Gerendás Péter.

A prevenciós kampány üzenete: a melanoma megelőzhető! Rendszeres szűréssel időben észlelhető a probléma, ezért különösen fontos, hogy anyajegyeinket legalább évente egyszer megvizsgáltassuk szakemberrel.

Az első nagycsaládos ingyenes teljes testi szűrésre május 7-én 10 órakor kerül sor a NOE irodájában. Cím: 1056 Budapest, Március 15. tér 8.

* * *

Mi a melanoma?

A bőrünkben levő, festékanyagot termelő sejteket hívjuk melanocitáknak. Ez a festékanyag határozza meg a bőr, a szem és a szőrzet színét is, és leginkább arra való, hogy megvédje bőrünket az ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben. Így ha a bőrt sugárzás éri, mi barnulunk, ami önmagában nem is lenne baj. A gond a leégéssel, illetve a nap sugarainak megváltozott minőségével van.

A melanoma a bőrrák egyik fajtája, a festéktermelő melanociták kóros elváltozása. A jó hír vele kapcsolatban az, hogy ez a legritkább fajta bőrrák, a rossz hír pedig az, hogy a legveszélyesebb. A bőrrák általában nagy arányban gyógyítható, hiszen annyira szem előtt van, hogy idejében észrevesszük, ha valami nagyon rendellenes dolog alakul ki a bőrünkön. Az egyéb típusú bőrrákoktól eltérően azonban a melanoma tartogat meglepetéseket: mire nyilvánvaló lesz a kóros elváltozás, addigra sokszor már igen előrehaladott stádiumban van a betegség.

Mennyire veszélyes?

Amennyire minden más rákos megbetegedés. Fontos tudni, hogy a melanoma 80%-ban megelőzhető, de ehhez valóban tenni kell érte. Az elmúlt harminc év során a halálozási arány az egyharmadára csökkent ugyan, de a megbetegedések száma évről évre egyre magasabb. Ha idejében diagnosztizálják és szakszerűen eltávolítják a rákos szövetet, nagy az esélye a gyógyulásnak. Ám ha nem figyelünk oda, és nem ellenőriztetjük rendszeresen az anyajegyeinket, előfordulhat, hogy csak későn észleljük a bajt.